Hilversum,
21
maart
2019
|
11:01
Europe/Amsterdam

DOCUMENTAIRE 'STAD VAN TWEE LENTES' GEEFT INDRINGEND EN INTIEM BEELD OVER DE IMPACT VAN OORLOG OP MENSENLEVENS

DUBBELPORTRET VAN ELFJARIGE ALA' EN VN-TOPVROUW LISE GRANDE OVER LEVEN NA DE OORLOG IN MOSUL

Wat doe je als je thuisstad compleet is verwoest door oorlog? Hoe diep zijn de sporen die jarenlange gevechten op de ziel van een ooit levendige stad nalaten? En hoe kan er langzaam weer leven komen in de kapot geschoten straten en huizen? In de documentaire ‘Stad van twee lentes’ tonen regisseurs Frederick Mansell en Laurens Samsom twee krachtige vrouwen en een Nederlandse ambassadeur, die er alles aan doen om de Iraakse stad Mosul weer leefbaar te maken. De documentaire geeft zowel een unieke inkijk in het werk van de internationale gemeenschap - van correcte diplomatie tot achterkamertjes politiek - als een intiem beeld van de individuele veerkracht om het leven op te bouwen na een allesverwoestende oorlog. Stad van twee lentes is op 22 april om 21.00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. De film gaat op 23 maart in première op het Movies that Matter Festival in Den Haag. De trailer van de documentaire is hier te zien.

Nu de oorlog tegen IS in Irak bijna voorbij is, keren duizenden gevluchte inwoners terug naar de voormalige hoofdstad van het kalifaat. Zij willen hun leven opbouwen en de stad weer tot een thuis maken. De regisseurs volgen de elfjarige Ala’ en haar familie. Ala’ droomt van een fleurige voortuin en een onbezorgd leven. In de film zien we de obstakels die zij en haar familie tegenkomen tijdens de wederopbouw van Mosul. Parallel aan het verhaal van Ala’ zien we hoe Lise Grande, hoofd Humanitaire Missies van de VN en de Nederlandse ambassadeur Jan Waltmans keihard werken aan een veilige terugkeer voor gevluchte burgers als Ala'. Frederick: “Dit is onze ultieme poging om een oorlog ver van huis tastbaar en menselijk te maken." Laurens: "Een film die zich weliswaar afspeelt in Irak, maar ook over jou en mij gaat.”

Interactive ‘I am Mosul’
In aanloop naar de tv-uitzending wordt er een bijbehorende interactive gelanceerd. Hierin krijgen gebruikers dezelfde dilemma’s voorgelegd als de inwoners van Mosul, maar dan in eigen Nederlandse woonplaats. Een interactieve ervaring waarin een verre oorlog akelig dichtbij komt.

Movies that Matter
BNNVARA is voor het dertiende jaar mediapartner van het Movies that Matter Festival. Op het festival staan films en documentaires rond mensenrechtenkwesties en een duurzame samenleving centraal. Het festival vindt plaats van 22 t/m 30 maart in Den Haag. Bekijk voor meer info de website.

Stad van twee lentes is een coproductie van Dimdocs en BNNVARA. Bekijk hier meer informatie over alle BNNVARA-documentaires.

Noot voor de pers: er is de mogelijkheid om de première bij te wonen en de regisseurs na afloop kort te interviewen. Mocht je hierin geïnteresseerd zijn, stuur dan een mailtje naar: jessy.van.buren@bnnvara.nl.