Hilversum,
13
september
2016
|
14:21
Europe/Amsterdam

DOCUMENTAIRE OVER CUBAANSE TRANSGENDERS BIJ BNN

PRESIDENTSDOCHTER MARIELA CASTRO IN 2DOC: TRANSIT HAVANA

BNN duikt in de wereld van transgenders op Cuba. In Cuba, een land waar politieke hervormingen maar langzaam tot stand komen, komt vanuit onverwachte hoek hulp voor mannen en vrouwen die een geslachtsverandering willen ondergaan. Niemand minder dan presidentsdochter Mariela Castro zet zich in het van oudsher transfobe land in voor het behandelprogramma voor transgenders. Met haar bureau CENESEX probeert ze sympathie te wekken voor transgenders en seksuele ontwikkeling en haalt ze ieder jaar een Nederlandse en Vlaamse arts naar Cuba om daar geslachtsveranderende operaties uit te voeren. 2Doc: Transit Havana is woensdag 14 september om 22:55 uur te zien bij BNN op NPO2.

In 2Doc: Transit Havana worden, naast Castro, drie hoofdpersonen gevolgd. Zij zijn op hun eigen manier verbonden aan het transgenderschap. Odette is in afwachting van haar operatie en is daarover in conflict met haar familie en de kerk. Ook Malú wacht op haar operatie. Maar in tegenstelling tot Odette is Malú een sterke vrouw. Veel lotgenoten hebben steun aan haar, zij zet zich dan ook honderd procent in voor CENESEX. Juani is de derde hoofdpersoon. Hij heeft de operatie al volbracht maar laat zien dat het leven daarna niet vlekkeloos is. Hij wacht op een vervolgoperatie om zijn geslachtsdeel te perfectioneren.

Ook is te zien hoe artsen Stan Monstrey (BEL) en Marlon Buncamper (NL) zich inzetten voor transgenders. Op uitnodiging van Castro worden beide artsen één keer per jaar ingevlogen om operaties uit te voeren en jonge Cubaanse artsen op te leiden. Wat Stan en Marlon kunnen is voor de Cubanen een bijna onbereikbaar ideaal, daar moeten ze nog jaren voor studeren.