03
juni
2015
|
13:45
Europe/Amsterdam

DOCUMENTAIRE ‘MH17: HET VERDRIET VAN NEDERLAND’ BIJ DE VARA

MICHIEL VAN ERP MAAKT FILM OVER COLLECTIEVE ROUWVERWERKING EN VEERKRACHT Wat betekent het als je geliefde omkomt bij een gebeurtenis waar heel het land van onder de indruk is, dat je zoveel lotgenoten hebt en je getroost wordt door het koningspaar en de premier? ‘MH17: Het verdriet van Nederland’ is een documentaire van regisseur Michiel van Erp over het collectieve verdriet dat heel Nederland overviel toen alle inzittenden van vlucht MH17 omkwamen. De film portretteert slachtoffers en nabestaanden, maar ook mensen die bijzondere bijdragen geleverd hebben aan de vele verwikkelingen rond de zoektocht naar de slachtoffers, de terugkeer van de stoffelijke overschotten en ceremonies die daarop volgden. Een film over collectieve rouwverwerking, maar ook over collectieve veerkracht. Want daar blijken Nederlanders goed in te zijn. ‘MH17: Het verdriet van Nederland’ is op donderdag 16 juli om 20.25 uur te zien bij de VARA op NPO 1

Michiel van Erp maakte eerder al films met een nationaal karakter als ‘Op handen gedragen’ en ‘Beatrix, Majesteit’. Van Erp: ‘Ik vind het zeer eervol dat ik deze documentaire heb mogen maken en heb diep respect voor de families die me toelieten in misschien wel de meest kwetsbare periode van hun leven. Gedragen door de steun van vele onbekende Nederlanders proberen zij hun leven weer op te pakken’. 

In ‘MH17: Het verdriet van Nederland’ worden de nabestaanden geportretteerd van drie omgekomen gezinnen. Waar de ene familie een moment gevonden heeft om een uitvaart te organiseren, is de andere nog in afwachting van identificatie van dierbaren. Een proces wat maanden in beslag neemt, en soms ook helemaal niet plaatsvindt. Wanneer is het moment dan aangebroken om definitief afscheid te nemen en het leven weer op te pakken? Daarnaast komen mensen in beeld die niet direct betrokken waren bij de ramp, maar zo diep geraakt waren door het leed dat anderen overkwam dat ze zich geroepen voelden iets voor hen te betekenen. En in Oekraïne is het verdriet te zien van de mensen bij wie de ramp in hun achtertuin plaatsvond.

‘MH17: Het verdriet van Nederland’ (70 minuten) is een coproductie van de VARA en De Familie Film & TV.