27
november
2014
|
13:44
Europe/Amsterdam

DOCU OVER POSTCODELOTERIJ-MILJONAIRS IN ZEELAND

PATRICK LODIERS VOLGT EEN JAAR LANG WINNAARS EN HUN BUREN IN ‘1 DORP, 1 POSTCODE, 43 MILJOEN’

Wat gebeurt er met de inwoners van een klein Zeeuws dorp als daar plotseling de PostcodeKanjer valt? Patrick Lodiers, opgegroeid in Vrouwenpolder, was erbij toen daar op 1 januari 2014 de hoofdprijs van 43 miljoen viel. Van de ene dag op de andere werden doodgewone mensen in de winnende straat multimiljonair. Andere mensen in het dorp wonnen een paar ton en de mensen zonder loten stonden met lege handen. Patrick begon direct met filmen en volgde een jaar lang de winnaars en “verliezers” voor de documentaire ‘1 Dorp, 1 Postcode, 43 Miljoen’. Hoe is het de bewoners vergaan? Brachten de miljoenen voorspoed of juist niet? Hoe gaat een hechte samenleving om met gunst en afgunst? ‘1 Dorp, 1 Postcode, 43 Miljoen’ is op 2 januari om 21.30 uur te zien bij BNN op NPO 1.

In de documentaire volgt Patrick een handvol bewoners, waaronder zijn eigen ouders, Emiel en Alma. Ze wonen in het huisje De Zevensprong aan de rand van Vrouwenpolder. Hoewel Alma al sinds haar jeugd in het dorp komt, zien ze zichzelf als ‘van buiten’. Ze hadden geen loten en daar heeft Alma spijt van. Emiel niet. Want hoe kun je nu spijt hebben van iets dat je nooit hebt gehad?

Joyce is de eigenaresse van een café-restaurant midden in het dorp. Ze is als het bindmiddel van Vrouwenpolder. Ze houdt de boel graag bij mekaar, ook nu er winnaars en verliezers zijn. Edwin, eigenaar van pannenkoekenrestaurant De Heksenketel kampt met een duivels dilemma: is hij genoeg hersteld van zijn beenmergtransplantatie om met zijn gewonnen geld een groot nieuw horecabedrijf op te kunnen starten? Van Nellie en Peter straalt het geluk af. Dit koppel laat het geld lekker rollen. Met een nieuwe auto, een weerstation, een eethoek en zonnepanelen zijn ze de koning te rijk. Frans is visboer en moet zijn geld in de tien weken zomervakantie verdienen. Met vier loten zou hij een gelukkig man moeten zijn, maar veel geld kan ook nieuwe kopzorgen betekenen. Want wat gebeurt er als je het niet goed besteedt? Het landje van Sjaak was al jaren in bezit van de familie, maar geen van de broers of zussen had geld om de ander uit te kopen. Tot Sjaak samen met zijn vrouw Carine een miljoen wint. Ze kopen de grond en beginnen aan de bouw van hun droomhuis.

‘1 Dorp, 1 Postcode, 43 Miljoen’ is geregisseerd door Martijn Nijboer en geproduceerd door Windmill Film.


Als eerste op de hoogte zijn van BNN-nieuws?
Volg@omroepBNN op Twitter!

Voor meer informatie: BNN-VARA Communicatie
Thijs Verheij, 035-6268913, thijs.verheij@bnnvara.nl