Hilversum,
17
mei
2021
|
13:47
Europe/Amsterdam

DIONNE SLAGTER ONDERZOEKT GEVAREN VAN SILICONEN BORSTIMPLANTATEN IN DOCU ‘MOORDTIETEN’

Acht jaar geleden koos Dionne Slagter (30) voor een borstvergroting, om na een onzekere periode vol pesterijen en anorexia eindelijk vrouwelijke vormen te hebben. Maar de laatste jaren neemt het aantal verhalen toe van vrouwen met medische complicaties, veroorzaakt door siliconen borstimplantaten: breast implant illness. Daarmee rijst voor Dionne de vraag: wat zit er in mijn lijf? In de BNNVARA-documentaire ‘Moordtieten’ gaat zij op zoek naar de gevaren van haar siliconen borstimplantaten. En waar ze eerst sceptisch was, krijgt ze nu een uitslag waar ze van schrikt: een haartest toont aan dat haar implantaten lekken. Heeft ook zij ‘tikkende tijdbommen’ in haar lijf? Moet zij afscheid nemen van haar borstimplantaten, of is er een alternatief? De documentaire ‘Moordtieten’ is 1 juni om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Met borstimplantaten ‘kocht’ Dionne naar eigen zeggen haar vrouwelijkheid. En die vrouwelijkheid staat bij haar op het spel nu blijkt dat de siliconen uit Dionne’s implantaten migreren door haar lichaam. Wat als de siliconen zich hebben genesteld in haar hersenen, ruggenwervel, zenuwen, hart en darmen? Dit kan in sommige gevallen blijvende invaliditeit tot gevolg hebben.

In 'Moordtieten' gaat Dionne op zoek naar de gevaren van haar borstimplantaten en spreekt ze vrouwen die doodziek zijn geworden, en waarschijnlijk nooit meer beter worden. Bij één van de vrouwen waren de klachten zo ernstig dat ze een jaar aan het bed gekluisterd was. “Gezondheid gaat voor”, zeggen alle vrouwen die Dionne spreekt, maar de stap om ze eruit te halen blijkt een ongelofelijk moeilijk besluit. De angst teruggeworpen te worden naar de pijn van voor die tijd is groot. Liever ziek dan je niet vrouwelijk voelen, ligt op de loer. Dionne komt in een emotionele rollercoaster terecht en ze wordt geconfronteerd met het dilemma waar elke vrouw met siliconen tegenaan loopt: het gevecht tussen de mentale en fysieke gezondheid. Veel vrouwen kiezen na een lange lijdensweg voor explantatie – ze laten hun siliconenborsten operatief verwijderen. Komt Dionne tot dezelfde conclusie?

'Moordtieten' is een coproductie van BNNVARA en Stepping Stone. De regie is in handen van Jack Valkering. 

Bekijk hieronder de trailer van Moordtieten en klik voor meer informatie hier.

download
Moordtieten - Trailer