Hilversum,
05
december
2023
|
14:00
Europe/Amsterdam

DIONNE SLAGTER ONDERZOEKT DE WERELD VAN ADHD-MEDICATIE IN ‘MOORDPILLEN?’

In Nederland slikken 232.000 mensen ADHD-medicatie, waarvan Ritalin de bekendste variant is. Maar niet alleen mensen met een recept grijpen ernaar. Onder studenten die geen diagnose hebben, is het doodnormaal om Ritalin te nemen om wakker te blijven tijdens het studeren. Zij zijn zich er nauwelijks van bewust dat het medicijn dan valt onder de Opiumwet en dat het strafbaar is om te gebruiken of verkopen. Het tempo in de maatschappij ligt hoog. Studeren, werken, prestatiedruk en willen passen in de maatschappelijke mal; Dionne Slagter onderzoekt hoe dit voor haar en anderen samenhangt met de wereld van ADHD-pillen. Het drieluik ‘Moordpillen?’ is vanaf woensdag 20 december te streamen bij BNNVARA op NPO Start en vanaf 3 januari wekelijks te zien op NPO 3.  

Dionne kreeg tien jaar geleden de diagnose ADD en gebruikt sindsdien medicatie op recept. Maar als ze heel eerlijk is, neemt ze ook wel eens een extra pilletje om een nacht door te trekken en zo haar deadlines te halen. Nog nooit sprak ze met een arts over haar medicijngebruik en eigenlijk doet ze maar wat. Dionne is benieuwd wie ze zou zijn zonder haar medicijnen. In haar onderzoek spreekt ze met lotgenoten, studenten, wetenschappers en artsen. Kan het ook anders? En hoe dan? 

Speed op doktersrecept 
In de eerste aflevering gaat Dionne in gesprek met andere ADHD’ers. Hoe gaan zij om met hun klachten en wat slikken ze allemaal? Bij ADHD denk je al snel aan hyperactieve druktemakers die dingen doen zonder er eerst bij na te denken. Maar ADHD komt in verschillende vormen, en mensen met ADHD hebben van verschillende dingen last. Ze ontmoet ook studenten, die ADHD-medicatie gebruiken zonder dat ze een diagnose hebben of een recept. Zij zijn zich er nauwelijks van bewust dat het medicijn dan valt onder de Opiumwet. En dat het zelfs strafbaar is om het te gebruiken, bij je te hebben of te verkopen.

‘Moordpillen?’ is een coproductie van BNNVARA en SimpelZodiak.