26
april
2016
|
14:29
Europe/Amsterdam

DEBBY PETTER MET ‘IK BEN ER NOG’

Solovoorstelling vanuit de Hollandsche Schouwburg over wat oorlog met mensen doet

 

Debby Petter, voormalig presentatrice van het NOS Journaal en echtgenote van Youp van ’t Hek, vertelt in haar voorstelling ‘Ik ben er nog’ het verhaal over haar moeder. Haar moeder is als 15-jarig meisje alleen uit de oorlog gekomen. Na de oorlog zei een buurvrouw tegen haar: “God, kind. Ben je er nog?” Dat zinnetje, die vraag, is er altijd gebleven. Het ging nooit voorbij. 

 

De voorstelling is gebaseerd op het gelijknamige autobiografische boek, waarmee Debby Petter in 2009 als schrijfster debuteerde. Samen met toneelschrijver Thomas Verbogt heeft Debby een tweede laag aan de monoloog toegevoegd: die van haarzelf. Want wat betekent het als je opgroeit met een moeder die gebukt gaat onder een oorlogstrauma? Op woensdagavond 4 mei is de solovoorstelling ‘Ik ben er nog’ te zien om 23.05 uur bij de VARA op NPO 2.

 

‘Ik ben er nog’ is een verhaal over schuld en schaamte, over toen en nu. Een verhaal over wat oorlog met mensen doet. Een verhaal over levenslange schade. Haar verhaal vertelt ze in het kader van de Nationale Herdenking op historische oorlogsplekken. Aan de VARAgids vertelt ze hier het volgende over: “De locaties waar ik de toneelmonoloog doe zoals de Duitse militaire begraafplaats in Ysselsteyn, het Anne Frank Huis en de Hollandsche Schouwburg, zijn zo realistisch waardoor er iets met je gebeurt. Je voelt wat er zich op die plaatsen heeft afgespeeld.”

 

De voorstelling is tot en met 4 mei op de volgende bijzondere locaties in het land te bezoeken: Nationaal Monument Kamp Vught, het Oorlogsmuseum Overloon, Kamp Westerbork, de Hollandsche Schouwburg, en het Nationaal Holocaust Museum. Kijk voor meer informatie op hekwerk.nl of bestel kaarten via ntk.nl

 

Klik hier voor meer info over de uitzending. 

-----------------------------------------------------------------------------------