Hilversum,
03
oktober
2016
|
16:30
Europe/Amsterdam

DE VARA DUIKT IN DE WERELD VAN KLIMAATONTKENNERS IN DE VS

VARA-DOCU KLIMAATONTKENNERS OVER DE VERONTRUSTENDE INDUSTRIE RONDOM DE ONTKENNING VAN KLIMAATVERANDERING

Er zijn miljoenen Amerikanen die geloven dat menselijk handelen niks te maken heeft met het opwarmen van de aarde, onder wie presidentskandidaat Donald Trump. De Republikeinse meerderheid in de Senaat en in het Congres is de afgelopen jaren uiterst succesvol geweest in het blokkeren van wetgeving die de uitstoot van broeikasgassen zou verminderen. De Nederlandse journalist Gideon Levy reist af naar de Verenigde Staten om de wereld van klimaatontkenners te onderzoeken. Hij volgt de sporen van het geld dat deze industrie draaiende houdt. Van oliebedrijven die wetenschappers betalen tot denktanks die memo’s schrijven voor de journalisten en politici. Om deze wereld te ontdekken ondergaat Levy een workshop ‘klimaatontkennen voor dummies’ bij de machtigste, conservatieve denktank van de Verenigde Staten. De 2Doc: Klimaatontkenners is op 10 oktober om 21.00 uur te zien bij de VARA op NPO 2.

Levy: “Het is bizar om te merken dat het überhaupt nog een discussie is, de klimaatverandering. 97% van alle klimaatwetenschappers is het er volledig over eens dat de mens schuldig is aan het opwarmen van de aarde: er is snel actie nodig. Maar van alle Republikeinse presidentskandidaten geloofde er niet één in klimaatverandering.”

Levy spreekt klimaatontkenners die gefinancierd worden door de fossiele brandstofindustrie. De rapporten die zij over klimaatwetenschap publiceren worden vervolgens door politici aangehaald om hun scepticisme te onderbouwen. Levy bezoekt Miami Beach, waar geen dijk of duin te bekennen is. De stijgende zeespiegel vormt daar een gevaar, maar de Republikeinse gouverneur Rick Scott verbiedt zijn ambtenaren om te praten over de opwarming van de aarde of over de klimaatverandering. 

De documentaire Klimaatontkenners wordt uitgezonden op de eerste dag van de NPO Groen Themaweek. Vanaf 10 oktober besteden verschillende radio- en tv-programma’s extra aandacht aan het milieu en duurzaamheid.

Klimaatontkenners is een coproductie van BlazHoffski en BNN-VARA. 

Zie ook de site van Klimaatontkenners.