Hilversum,
13
juni
2022
|
09:30
Europe/Amsterdam

DE ONGEKENDE STRIJD VAN KLEINE FAMILIEBEDRIJVEN IN ‘BOVEN WATER’

Hoe overleef je het als klein familiebedrijf als je geen eerlijke prijs kunt krijgen voor je product of dienst? Hoe ga je voortdurend op zoek naar nieuwe kansen om te concurreren tegen grote bedrijven? En wat als je daarbovenop hard geraakt wordt door de coronacrisis? Familiebedrijven zijn de onmisbare ruggengraat van onze economie. Gerund door hardwerkende families - vaak al generaties lang – weegt voor hen de toekomst voor hun bedrijf en personeel zwaarder dan het maken van snelle winst. Maar de toenemende macht van grote partijen brengt hun voortbestaan in gevaar. Vijf families worden een jaar lang gevolgd in een ongekende strijd om het hoofd boven water te houden. Van een vissersfamilie tot een stomerijbedrijf en van een augurkenproducent tot een kermisfamilie en een transportbedrijf. Elke euro die er in deze schrale tijd binnenkomt, wordt in de zaak gestopt, soms tegen beter weten in. ‘Boven Water’ is vanaf maandag 27 juni elke week om 22:10 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Voor de familie Tanis wordt het steeds moeilijker om hun beroep als visser nog uit te voeren, door onder andere de Brexit, een kleiner wordend bevisbare Noordzee en visprijzen die niet meestijgen met de olieprijs. Bij de familie Kesbeke moeten vader en zoons een constant gevecht met de supermarktketens aangaan om een eerlijke prijs te krijgen voor hun product. Ook de stomerij van de familie Zeyrek gaat door een moeilijke tijd. Het zwaar-transport bedrijf van de familie Lafeber zit klem in een markt waar onderbetaalde buitenlandse chauffeurs en dalende prijzen het gevolg zijn van overheden die financieel voordeel halen uit de moordende concurrentie in de wereld van aanbestedingen. Een worsteling die ook de onderlinge familieverhoudingen onder druk zet. En de kermisfamilies Vallentgoed en Verwijk zien hun levenswerk ten onder gaan als gevolg van een pandemie en de daaropvolgende overheidsregels. De investering van al hun spaargeld in een gloednieuwe attractie hangt als een molensteen om hun nek.

De zesdelige documentaireserie 'Boven Water' laat een zeldzaam openhartig en confronterend beeld zien van de strijd die kleine familiebedrijven moeten voeren om te overleven. Maar opgeven is een woord wat deze ondernemers niet kennen. Zij gaan door tot het bittere einde.

Exclusieve première

Op zaterdag 25 juni om 19:00 uur vindt de exclusieve première van ‘Boven Water’ plaats in Rotterdam.  Pers is ook van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Voor meer informatie en aanmelden, neem contact op met m.forouzandeh@bnnvara.nl.

 

Bekijk hieronder de trailer:

download
Boven Water trailer