Hilversum,
29
december
2023
|
13:45
Europe/Amsterdam

DE NIEUWS BV VIERT 10-JARIG JUBILEUM MET 3 NIEUWE DRUKTEMAKERS

Op 1 januari 2014, precies om 12 uur, ging De Nieuws BV voor het eerst op NPO Radio 1 de lucht in. Tien jaar later viert het BNNVARA-programma deze mijlpaal met een speciale jubileumuitzending. Omdat de dagelijkse column De Druktemaker, volgend op de call Pas op, Hier volgt een Mening, al bijna tien jaar lang een gezichtsbepalende rubriek in De Nieuws BV is wordt van de feestelijke gelegenheid gebruik gemaakt om de 3 nieuwe druktemakers te presenteren. Zij delen alvast waar ze zich de komende jaren over gaan drukmaken in de Nieuws BV. Luister op maandag 1 januari naar de jubileumuitzending van De Nieuws BV om 12.00 uur bij BNNVARA op NPO Radio 1.  

10 jaar De Nieuws BV blikt terug op wat er in de afgelopen tien jaar veranderd is. Op het gebied van politiek met Peter Kee en emancipatie met Madeleijn van den Nieuwenhuizen. Hoe is de veranderde tijdsgeest terug te zien in tien jaar series en films? Daarover komen Dan Hassler Forest en Manoushka Zeegelaar-Breeveld aan het woord. Het Duo Clean Pete, meer dan eens te gast geweest bij De Nieuws BV, maakt muziek.

Druktemakers geven het stokje over
De druktemakers maakten de afgelopen tien jaar furore in De Nieuws BV met een door de tijd wisselend vijftal per week. Claudia de Breij, Giel Beelen, Fidan Ekiz, Anusha Nzume, Nienke de Jong, Özcan Akyol en anderen, maakten eerder al plaats voor het vijftal van de laatste jaren: Ellen Deckwitz, Marcel van Roosmalen, Pieter Derks, Dolf Jansen en Kees van Amstel. Nu vanaf 1 januari 2024 wordt het stokje weer overgegeven. Ellen, Dolf en Kees staan hun plaats af aan Massih Hutak (schrijver en rapper), Yora Rienstra (programmamaker Half Holland in Crisis en cabaretier), en Lisa Loeb (cabaretier en schrijver). Massih, Yora en Lisa vormen daarmee samen met Marcel en Pieter het nieuwe vijftal druktemakers.

Het eerste échte fusieprogramma
De Nieuws BV ontstond op de dag dat de fusie tussen de omroepen BNN en Vara een feit was en was daarmee het eerste échte fusieprogramma: de twee redacties kropen letterlijk bij elkaar en maakten vanaf 1 januari dagelijks twee uur live-radio. Het programma werd in die eerste jaren gepresenteerd door Felix Meurders (die van De Gids FM kwam) en Willemijn Veenhoven (tot dan toe BNN Today). Het werd een gelukkig huwelijk: De Nieuws BV heeft tien jaar Radio 1-wijzigingen overleefd, en maakte naam met rubrieken als Kee&van Jole, De Week van Kee, Haags Handwerk, Een Goed Stel en De Strijdbare 17.