Hilversum,
17
mei
2022
|
14:42
Europe/Amsterdam

DE HUUR IS TE DUUR: BNNVARA OPENT PROTESTCAMPING IN ROTTERDAM

Jonge huurders betalen vaak meer huur dan wettelijk is toegestaan en ze zijn slecht op de hoogte van hun huurrechten. Dit blijkt uit huurtoetsen van verschillende huurteams en uit onderzoek van Kieskompas in opdracht van BNNVARA. De mediaorganisatie wil hier verandering in brengen en aandacht vragen voor de misstanden op de huurmarkt. Daarom opent ze op donderdag 19 mei de camping De Huur Is Te Duur in het hart van Rotterdam. De protestcamping is het startschot voor een campagne die jonge huurders gaat helpen bij het krijgen van rechtmatige huurprijzen. Voor de campagne werkt BNNVARA samen met de Woonbond, Huurteams van Urbannerdam en stichting !WOON.   

Kennis onder jongeren over huurrechten te laag  
Er staat deze zomer weer een nieuwe lichting studenten te popelen om uit huis te gaan en een eerste stap op de huurmarkt te zetten. Nieuwe, jonge huurders die, als het al lukt om een woonruimte vinden, slecht weten wat hun rechten zijn. Uit onderzoek van BNNVARA blijkt dat 51% van de jonge huurders tussen de 16 en 26 nog nooit heeft gehoord van het puntensysteem dat de maximale huurprijs bepaalt in de sociale sector. En 75% van de huurders weet niet dat grote gemeentes huurteams hebben die ze kunnen helpen met het verlagen van hun huurprijs. Daar wil BNNVARA met deze actie en campagne verandering in brengen.

Illegaal hoge huren                      
In Nederland geldt een puntensysteem, het Woning Waardering Stelsel. Op basis van dit puntensysteem moet de maximale huurprijs voor sociale huurwoningen worden vastgesteld. Dit geldt voor alle huurwoningen die onder een bepaalde grens (de ‘liberalisatiegrens’) in de verhuur gaan. Dit jaar ligt die grens op €763 euro. Huur je een kamer? Dan geldt er altijd een maximale huurprijs. Uit huurtoetsen van verschillende huurteams blijkt dat de maximumprijzen voor kamers en zelfstandige woningen in deze sector worden overtreden. Huurders in Utrecht, waarvan de huurprijs getoetst werd in het eerste half jaar van 2021 door de huurteams van Urbannerdam, betaalden gemiddeld 172,50 euro per maand te veel. Huurders in Rotterdam betaalden gemiddeld 169 euro per maand te veel in 2021. En het is niet alleen een Randstedelijk probleem; in het hele land stijgen de huren naar recordhoogtes.  

Camping De Huur Is Te Duur en Huurcheck  
De camping is op donderdag 19 mei overdag te vinden op de Binnenrotte in Rotterdam, naast de Markthal en station Rotterdam Blaak. Huurders kunnen de camping bezoeken om gratis advies te krijgen van huurexperts en een huurcheck te doen. Daarnaast zijn BNNVARA-presentatoren Sahil Amar Aïssa, Jurre Geluk en Ciana Mayam aanwezig om verslag te doen van de actie. Op BNNVARA.nl is een online huurcheck te vinden en kunnen huurders meer lezen over hun rechten als huurder.  

Nieuw jongeren meldpunt Woonbond
Mede vanwege de actie van BNNVARA heeft de Woonbond nieuw een meldpunt in het leven geroepen waar jongeren en starters terecht kunnen om misstanden op de huurmarkt te melden. De belangenorganisatie wil deze problemen aankaarten en zich inzetten voor huurders om de problemen aan te pakken.  

Het Huur Is Te Duur Spreekuur  
BNNVARA organiseert op woensdagavond 1 juni een online spreekuur voor jonge huurders die met vragen zitten over hun huurwoning en huurprijs. Vragen insturen en aanmelden voor de livestream kan via deze link.

Van aandacht naar actie  
BNNVARA maakt als uitgesproken mediaorganisatie programma’s voor een breed publiek, waarbij wij strijden voor een open, gelijkwaardige en rechtvaardige samenleving. Die strijd leveren we niet alleen door verhalen over onrecht en misstanden te vinden en vertellen, maar ook door zelf in actie te komen en de verandering in gang te zetten.  

 
Partners  
De actie van BNNVARA is tot stand gekomen mede dankzij de samenwerking met de Huurteams van Urbannerdam, stichting !WOON, de Woonbond en de Landelijke Studentenvakbond.