22
september
2015
|
12:41
Europe/Amsterdam

D66-LID VERA BERGKAMP STELT KAMERVRAGEN OVER ALCOHOLWET DOOR 101.TV REPORTAGE

Het druggebruik onder 16- en 17 jarigen is met 8% toegenomen als gevolg van de invoering van de nieuwe alcoholwet in 2014. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd door bureau Labyrinth in Utrecht in opdracht van 101.TV. Vera Bergkamp van D66 pleitte vandaag in de NieuwsBV op NPO Radio1 naar aanleiding van deze peiling voor een uitgebreid en onafhankelijk onderzoek naar het gebruik van drugs onder minderjarigen. Tevens wil D66 met staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid in gesprek.

Laïs van Niel is voor 101.TV op onderzoek uit gegaan of de invoering van de wet invloed heeft op het drugsgebruik onder jonge Nederlanders tussen de 16 en 18 jaar. Uit haar onderzoek blijkt dat de invoering van de nieuwe alcoholwet in 2014 en de toename van druggebruik onder 16-18 jarigen sterk met elkaar samenhangt. Op alcoholvrije feestjes wordt vooral gecontroleerd of er geen drank gedronken wordt, maar pillen, pep, MDMA, GHB kunnen gewoon mee naar binnen genomen worden.

D66 en PVV hebben in 2014 tegen de invoering van deze wet gestemd. Het doel van de wet zou zijn dat jonge mensen gezonder gaan leven, maar D66-lid Vera Bergkamp van D66 noemde de cijfers vandaag zorgwekkend. “De nieuwe wet was bedoeld om de gezondheidsrisico's onder jongeren te beperken, maar het blijkt averechts te werken. De politieke werkelijkheid gaat uit van een zekere maakbaarheid: we verbieden iets en dat heeft het gewenste effect. Zo werkt dat dus niet. We moeten ons veel meer verplaatsen in jongeren."

Staatssecretaris van Rijn reageert: “ Ik zie het onderzoek van 101.TV vooral als een bevestiging dat het normaler lijkt om tijdens het uitgaan drugs te gebruiken. Dat we ook in eigen onderzoek van CBS en Trimbos. […] Ik kom op korte termijn met een plan over drugspreventie. […]”

Bekijk hier de reportage van Laïs van Niel voor 101.TV. Zij spreekt o.a. Vera Bergkamp D66, Emiel Roemer (SP) en Fleur Agema (PVV).

Luister hier het gesprek in De Nieuws BV terug.

Voor meer informatie: BNN-VARA Communicatie Maryam Sebbar, 088-6766080, maryam.sebbar@bnnvara.nl