Hilversum,
27
juni
2019
|
14:09
Europe/Amsterdam

COMEDIAN EN YOUTUBER IKENNA AZUIKE LAAT EEN ANDER AFRIKA ZIEN IN PLANEET NIGERIA

IKENNA BEZOEKT DE SNELST GROEIENDE METROPOOL OP AARDE

Ikenna Azuike, comedian en Youtuber, gaat op ontdekkingsreis door zijn geboorteland Nigeria. Op dit moment wonen er in Nigeria bijna 200 miljoen mensen. Over 20 jaar zijn het er net zoveel als in de VS en aan het eind van deze eeuw zelfs een miljard, bijna net zoveel als in China. Nigeria is booming en maakt op dit moment een enorme ontwikkeling door. En niet alleen in inwonersaantal. Hoe gaan Nigerianen om met de grote veranderingen in hun land? Planeet Nigeria is vanaf maandag 22 juli om 21.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Ikenna, die al jaren in Nederland woont, gaat in 6 afleveringen dwars door Nigeria. Hij gaat op bezoek bij de Oba van Benin, de traditionele leider met de status van een koning. Hij is getuige van eeuwenoude rituelen om geesten te verdrijven, maar ziet in metropool Lagos ook het moderne Nigeria met haar luxe torenflats, duurzame landbouwers en modeontwerpers.

Ook bezoekt hij het door Boko Haram geteisterde Noorden en praat met slachtoffers en lokale mensen die de vluchtelingen liefdevol opnamen. Hij is getuige van het bloedige conflict tussen traditionele Fulani herders en de akkerbouwers, in de strijd om het beschikbare land. En Ikenna leert zijn eigen veelomvattende familie kennen, die hem meer vertellen over hun geschiedenis. Zo leren we dat zijn oom kindsoldaat was tijdens de BIafra-oorlog.

Overal waar hij komt is hij getuige van het optimisme, de trots, energie en veerkracht van Nigerianen en verwondert hij zich over de ontwikkeling van zijn vaderland. Ikenna laat ons een ander Afrika zien dan we kennen.

Ikenna: "Mijn reis door Nigeria was soms emotioneel en confronterend, maar vooral verrijkend en leerzaam. Ik leerde welke rol mijn familie speelde in de opkomst van het moderne Nigeria en raakte geïnspireerd door de veerkracht en vindingrijkheid van Nigerianen. Ik ontdekte welke van mijn eigenschappen onmiskenbaar Nigeriaans zijn en welke eigenschappen écht niet. Deze reis werd een persoonlijk avontuur dat ik nooit zal vergeten."

De Brits-Nigeriaanse Ikenna emigreerde op 8-jarige leeftijd vanuit Nigeria. Inmiddels woont hij al jarenlang met zijn vrouw en twee kinderen in Nederland. Hij begon zijn carrière als advocaat en journalist, maar is inmiddels bekend van het satirische Youtube-kanaal ‘What’s Up Africa’. Ikenna is een veelgevraagd TEDx spreker en werd uitgeroepen tot één van de honderd meest invloedrijke Afrikanen.