Hilversum,
24
augustus
2017
|
17:00
Europe/Amsterdam

CHE: OVER HET LEVEN EN ERFENIS VAN EEN REVOLUTIONAIR

50 JAAR NA DE DOOD VAN CHE GUEVARA GAAT PRESENTATOR ERIK DIJKSTRA OP ZOEK NAAR DE MAN ACHTER DE MYTHE

Che Guevara is voor de één een koelbloedige moordenaar en voor de ander een heilige van mythische proporties. Maar wie is die man achter de mythe? En welke betekenis heeft de revolutie die hij bracht, vijftig jaar na zijn sterfdag? CHE is het meeslepende relaas over de omzwervingen van een iconische revolutionair en een onderzoek naar zijn erfenis in de landen die hij wilde veranderen. Aan de hand van Che’s dagboeken reist presentator Erik Dijkstra in het voetspoor van Guevara door landen als Argentinië, Chili, Cuba, Guatemala, Mexico en Bolivia. Gaandeweg leert hij Guevara kennen en probeert hij de mythe te ontrafelen. De vierdelige documentaireserie CHE: Leven en Erfenis van een Revolutionair is vanaf 6 september te zien bij BNNVARA om 20.30 uur op NPO 2.

Erik Dijkstra had, toen hij een jaar of 15 was een rode vlag op zijn kamer met daarop de bekende beeltenis van Che. ‘Eronder stond die die kreet waarvan ik maar half begreep wat het betekende. Maar het klonk goed: Hasta la Victoria Siempre. In deze serie probeer ik uit te vinden wie die man achter de kop op de vlag uit mijn jongenskamer werkelijk was. En wat de erfenis is van de revolutie die hij probeerde te brengen.’

In elke aflevering ontmoet Erik Dijkstra familieleden, oud-medestrijders, vrienden én vijanden van Che Guevara. Zoals bijvoorbeeld de beste vriend van Che, de 91-jarige Carlos ‘Calica’ Ferrer en de jongste broer van Che, Juan Martin Guevara.Samen schetsen zij een beeld van de man die na zijn dood uitgroeide tot een icoon wiens beeltenis wereldwijd te zien is op T-shirts, rugzakken en vlaggen. Hij werd een symbool voor rebellie tegen de gevestigde orde, maar waar stond hij echt voor?

Aflevering1. Rusteloze Jeugd
Het leven van de jonge Guevara staat centraal. Presentator Erik Dijkstra reist door Argentinië en Chili om Che te leren kennen. Hij volgt het traject van de reis die de jonge Che maakt op zijn motor. Hij spreekt hier o.a. met de jongste broer van Che, zijn beste vriend Carlos ‘Calica’ Ferrer en de bevolking van het land.

Aflevering 2. Revolutionair Ontwaken
Erik Dijkstra ontdekt in Guatemala en Mexico hoe de revolutionair ontwaakte in Che Guevara. Na Guevara’s eerste reis op de motor maakte hij een tweede grote reis door Latijns-Amerika die hem in december 1953 in Guatemala bracht. Hier spreekt Erik met Che’s goede vriendin Myrna Toorres. In Mexico-Stad ontmoet Erik de oud-wapenhandelaar Antonio del Conde die Fidel Castro en Che van een boot voorzag waarmee ze naar Cuba konden varen. Na de revolutie werkte hij als adviseur van Che.

CHE: Leven en Erfenis van een Revolutionair is een coproductie van BNNVARA en ICU Documentaries.

Een zichtlink van de eerste aflevering is aan te vragen via BNNVARA Communicatie Michiel van Rijswijk, 088-6766752 michiel.van.rijswijk@bnnvara.nl

download
CHE: Leven en Erfenis van een Revolutionair