Hilversum,
04
juli
2023
|
11:46
Europe/Amsterdam

BNNVARA ZENDT 'THE TROUBLE WITH KANYE' UIT OP NPO 3

In oktober 2022 krijgt Ye (voorheen Kanye West) veel kritiek als hij een White Lives Matter T-shirt draagt tijdens zijn modeshow in Parijs. Die kritiek neemt toe wanneer hij vervolgens een aantal antisemitische uitspraken doet op social media en opruiende onwaarheden verkondigt tijdens interviews. 

In deze documentaire, die zich afspeelt tegen de achtergrond van Ye's recente gedrag en de geruchten over zijn nieuwe presidentiële campagne, reist de prijswinnende journalist Mobeen Azhar naar de Verenigde Staten om te ontdekken hoe één van Amerika's populairste artiesten een uithangbord is geworden voor haat en verdeeldheid. 

Mobeen bezoekt onder meer Cody in Wyoming, waar Kanye in 2019 een enorme boerderij kocht. In Cody veranderde Ye van een provocerende rapper in een wedergeboren christen. Ook wilde Ye banen creëren in zijn nieuwe woonplaats, door de productie van zijn modellijn naar Cody te halen. 

In Los Angeles onderzoekt Mobeen vervolgens hoe de presidentiële campagne van Ye voor de verkiezingen van 2024 vorm lijkt te krijgen. Tot zorgen van velen bundelt Ye zijn krachten met een extreem rechtse online streamer, bekend om zijn antisemitische uitspraken. Ye uit steeds meer onverdraagzame overtuigingen.

Ook duikt Mobeen dieper in Ye's bijna twintigjarige carrière als succesvolle rapper en producer. Hij spreekt ondermeer met Malik Yusef, met wie Ye jarenlang samenwerkte aan muziek. Van hem hoort hij hoe de muziek die zij maakten een middel was om "mensen wakker te maken en te leren over de ware benarde situatie van Afrikaanse mensen in deze tijd ". Malik kan niet begrijpen waarom Ye zich nu juist hard maakt voor de “white supremacy” beweging.  Mobeen vraagt zich af of een deel van Ye's uitspraken al dan niet terug te voeren is op de ideologie van een zwarte supremacistische beweging. 

Uiteindelijk krijgt Mobeen een direct lijntje met Ye en hoopt hem te kunnen confronteren met zijn bevindingen. 

‘The Trouble with KanYe’ is vrijdag 14 juli te zien om 21:15 uur bij BNNVARA op NPO 3 en op NPO Start.

Bekijk hieronder de trailer:

download
The Trouble with KanYe