Hilversum,
13
september
2023
|
09:51
Europe/Amsterdam

BNNVARA ZENDT ‘HORMONAAL’ UIT OP WERELD ANTICONCEPTIEDAG

Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen onder de 25 jaar maakt gebruik van hormonale anticonceptie, maar we weten nog steeds niet precies wat hormonen  met het lichaam doen. En dat begint te wringen. Vandaar dat huisartsen steeds vaker de vraag krijgen of er ook hormoonvrije opties zijn. Het lijkt alsof iedereen een kant moet kiezen: vóór of tegen hormonen. Maar is het allemaal wel zo zwart-wit? In ‘Hormonaal’ worden echte verhalen van verschillende vrouwen door danser Bodine Sutorius in een geënsceneerde setting verteld. We zien haar bij de dokter, in de supermarkt en in een woonkamer. De ervaringen die gedeeld worden zijn verschillend: waar de ene vrouw zich door het nemen van hormonen meer zichzelf voelt, raakt de ander juist verloren. ‘Hormonaal’ is dinsdag 26 september, op Wereld Anticonceptiedag, om 23.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3. 

In de film onderzoekt maker Pien van Grinsven wat we voelen, wat we weten en ook vooral wat we nog niet weten over hormonale anticonceptie. Haast iedereen met een baarmoeder moet op een gegeven moment over hormonale anticonceptie nadenken - niet alleen om zwangerschap te voorkomen, maar ook tegen krampen, een onregelmatige cyclus of acne.

Aan van Grinsven’s film lag haar eigen ervaring ten grondslag: “Ik dacht altijd dat ik een zwaarmoedig persoon was, maar dat bleek helemaal niet zo te zijn.” Na met meer dan vijftig mensen met een baarmoeder te hebben gesproken, ontdekte ze dat dezelfde pil voor de één hemels is en voor een ander de hel. Toch voelen veel vrouwen zich nog alleen als het gaat om voorlichting: afhankelijk van aan wie je het vraagt, ben je dom als je wél hormonen neemt of dom als je het niet doet. ‘Hormonaal’ maakt pijnlijk duidelijk dat een open maatschappelijk gesprek over de invloed van hormonale anticonceptie nog ver weg is, en dat professionals en politiek een blinde vlek lijken te hebben.