Hilversum,
10
maart
2022
|
13:26
Europe/Amsterdam

BNNVARA VIERT 60e VERJAARDAG PAUL DE LEEUW

TV-documentaire ‘Paul de Leeuw 60 jaar!’ én live opname podcast ‘De Leeuw Lult Verder’

De Schreeuw van De Leeuw, Seth & Fiona, Laat de Leeuw, PaPaul, Mooi! Weer De Leeuw, Ranking the Stars, De Kwis, Pauls Puber Kookshow, Op1, Busje Komt Zo: het zijn stuk voor stuk legendarische en spraakmakende VARA- en BNNVARA-televisieprogramma’s, allemaal gepresenteerd door Paul de Leeuw (Rotterdam, 1962). De programmamaker, presentator, acteur en zanger wordt op 26 maart a.s. 60 jaar. BNNVARA viert zijn verjaardag met twee speciale programma’s. In een film van documentairemaker Hetty Nietsch vertellen diverse vakgenoten over Paul’s betekenis voor de Nederlandse televisie, het theater en de muziek. Deze documentaire ‘Paul de Leeuw 60 jaar!’ is op zaterdag 19 maart om 21.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 1. Daarnaast viert de podcast ‘De Leeuw Lult Verder’ Paul’s verjaardag met een live-opname op maandag 28 maart vanuit Amsterdam, met publiek. Deze podcast is wekelijks te beluisteren via je favoriete podcast-app, nporadio5.nl/podcasts of de NPO Luister-app.

In de documentaire op 19 maart komen onder anderen Richard Groenendijk, Astrid Joosten, Cornald Maas, Michiel van Erp, Simone Kleinsma, Olga Zuiderhoek, Hans Kesting, Jeroen Woe, Niels van der Laan, Brigitte Kaandorp en Youp van ’t Hek aan het woord. Deze vakgenoten bespreken Paul’s rijke carrière op tv, in films en in het theater. Van zijn eerste tv-optreden bij Sonja Barend tot het taboedoorbrekende duet met René Klijn. Van theatervoorstellingen tot concertreeksen. En van tv-typetjes als Bob en Annie de Rooij tot hoofdrollen in ‘Filmpje!’, ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ en ‘Alles is Liefde’. In de documentaire komen memorabele fragmenten uit Paul’s lange loopbaan voorbij. Hij won de Bronzen Roos van Montreux, de Gouden Televizier-Ring, twee keer de Zilveren Nipkowschijf en drie keer de Zilveren Televizier-Ster. In 2006 werd Paul uitgeroepen tot Omroepman van het Jaar.

Hetty Nietsch maakte eerder soortgelijke portretten over Sonja Barend, Youp van ‘t Hek en Paul Witteman, ook met vakgenoten aan het woord over de hoofdpersoon.

 Feestelijke uitzending podcast

In de wekelijkse podcast ‘De Leeuw Lult Verder’ van BNNVARA en NPO Radio 5 ontvangt Paul de Leeuw telkens een aantal gasten, met wie hij de week doorneemt. Onder hen de vaste meelullers: acteur Hans Kesting en cabaretier Richard Groenendijk. Ook deze podcast viert de zestigste verjaardag van Paul, met een live-opname op maandag 28 maart vanuit Café Eik en Linde in Amsterdam. Luisteraars kunnen langskomen, er worden twee podcast-specials met bijzondere verjaardagsgasten opgenomen, en… Paul gaat zingen onder begeleiding van Cor Bakker.

Vakgenoten in de VARAgids

Ook de VARAgids van de week van zaterdag 19 maart besteedt uitgebreid aandacht aan de 60e verjaardag van Paul. Vakgenoten en vrienden, onder wie Hanneke Groenteman, Willeke Alberti, Freek Bartels, Miguel Wiels en Jack Spijkerman, vertellen over de betekenis van het theater- en televisiefenomeen.