Hilversum,
01
mei
2018
|
13:33
Europe/Amsterdam

BNNVARA PORTRETTEERT DE UTRECHTSE ‘TUINSTAD’ OVERVECHT

Rapper Kippie en buurtvader Abdullah in Typisch Overvecht

In de nieuwe docuserie Typisch Overvecht portretteert BNNVARA de meest uiteenlopende levens van de inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht. Ooit bedacht als ‘tuinstad’ van Utrecht, maar inmiddels een wijk die niet meer alleen bekend staat om die ruimte en het groen. Overvecht scoort hoog op de lijsten met problemen: criminaliteit, werkloosheid, obesitas, drop-outs, maar een grote diverse groep inwoners trekt zich het lot van de wijk aan en wil dit veranderen. Mensen die opstaan, die zich om anderen bekommeren, mensen die zichzelf opnieuw uit willen vinden, en bovenal mensen die er iets van maken. Typisch Overvecht toont iedereen; van een oude dame in het ‘rode’ bejaardentehuis over de teloorgang van het socialisme tot rapper Kippie die het helemaal gaat maken. Typisch Overvecht is vanaf 7 mei drie weken lang van maandag tot en met donderdag te zien om 19.15 uur bij BNNVARA op NPO 2.

De camera’s van Typisch Overvecht volgen drie weken lang de meest uiteenlopende bewoners van Overvecht. Zo kijken ze mee met Nelleke Wuurman die zich ergert aan mensen die Overvecht een wijk met potentie noemen. “Het is een wijk die alle negatieve lijstjes aanvoert. Het is een probleemwijk en die problemen moet je aanpakken'. Ook volgen ze mevrouw van Oostrum en haar dochter Monique. Monique is bij haar moeder blijven wonen en opgevoed met het idee dat je twee dingen moet kunnen in het leven: klaverjassen en stijldansen. Abdullah Chami is een van de Marokkaanse buurtvaders in de wijk. Hij werkte vroeger in een drukkerij, nu repareert hij fietsen in de Fietsenwerkplaats, en dat is gratis voor de buurtbewoners die geen gewone fietsenmaker kunnen betalen. En lukt het de uit Eritrea gevluchte Danny om zijn vrouw en kinderen naar Nederland te halen? Is een dure mensensmokkelaar de enige manier om dit te doen, nu het land ze niet wil laten gaan?

Typisch...!
In de dagelijkse documentaireserie 'Typisch…!' volgen BNNVARA en de EO de levens van gewone mensen in een buurt ergens in Nederland. Wie zijn de mensen die er wonen en hoe ziet hun leven eruit? Een jaar lang zien we op NPO 2 iedere drie weken, in een serie van twaalf afleveringen, een uniek portret van een andere buurt; van villawijk tot boerendorp en van volkswijk tot vinex. De EO en BNNVARA vullen de serie om en om in.