Hilversum,
26
februari
2019
|
10:15
Europe/Amsterdam

BNNVARA MET DOCUMENTAIRE ‘DE WAARHEID OVER MIJN VADER’ IN PREMIÈRE OP MOVIES THAT MATTER FESTIVAL

CLARICE GARGARD ONDERZOEKT DE ROL DIE HAAR VADER SPEELDE TEN TIJDE VAN DE BURGEROORLOG IN LIBERIA

De vader van journaliste Clarice Gargard diende onder het schrikbewind van de voormalig president van Liberia, Charles Taylor. In haar ogen was haar vader een wereldverbeteraar, maar naarmate ze meer ontdekt, slaan de twijfels toe. In de documentaire ‘De waarheid over mijn vader’ gaat Clarice - samen met regisseur Shamira Raphaëla - op zoek naar het ware gezicht van haar vader, van wie ze grotendeels gescheiden is opgegroeid. In Liberia spreekt ze onder andere met ambtenaren van de Liberiaanse overheid, werknemers van het Telecombedrijf waar haar vader directeur was en leden van politieke partij National Patriotic Party (NPP), de voormalige partij van dictator Charles Taylor. Clarice onderzoekt wat de rol van haar vader binnen de regering was tijdens de burgeroorlog in de jaren '90. Waarom had hij nauwe banden met oorlogscrimineel en toenmalig rebellenleider Taylor? Was haar vader uit op macht, of is hij inderdaad de idealistische patriot waar ze altijd zo trots op is geweest? De documentaire laat op bijzondere wijze een gedwongen strijd zien tussen goed en kwaad, opstand en veranderende morele waarden in tijden van oorlog. ‘De waarheid over mijn vader’ is op 27 maart om 22.55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2. De film gaat op 24 maart in première tijdens het Movies that Matter Festival in Den Haag.

Clarice: “Mijn vader werd altijd geprezen voor zijn verdiensten, maar onderhield wel nauwe banden met een dictator en inmiddels oorlogsmisdadiger. Ik lever in mijn werk vaak andere perspectieven en vond dat in deze persoonlijke zoektocht ook belangrijk om te doen. Ik ging in een land als Liberia met een ingewikkeld verleden op zoek naar de waarheid over mijn held. En stuitte op informatie waar je als dochter nooit voldoende op voorbereid kunt worden.”

Shamira: “Mijn werk speelt zich altijd af in het ongrijpbare gebied tussen goed en kwaad. Ook in deze film speel ik met de perceptie van de kijker; niets is wat het lijkt. Het is een poëtische detective waarin zowel het publiek als Clarice om elke hoek een nieuwe aanwijzing kan vinden.”

Movies that Matter
BNNVARA is voor het dertiende jaar mediapartner van het Movies that Matter Festival in Den Haag. Op het festival staan films en documentaires rond mensenrechtenkwesties en een duurzame samenleving centraal. Tijdens de festivalweek gaat het publiek in gesprek met mensenrechtenactivisten, filmmakers, politici en journalisten van over de hele wereld. Het festival vindt plaats van 22 tot en met 30 maart in Den Haag. Bekijk voor meer info de website.

De waarheid over mijn vader is een co-productie van BNNVARA en De Familie Film & TV.

Bekijk hier meer informatie over alle BNNVARA-documentaires.