BNNVARA LANCEERT POLITIEK SOUNDBOARD: ‘SOUNDCHECK JE TOEKOMST’
Wat is jouw politieke sound? Om dat te ontdekken lanceert BNNVARA vandaag het online soundboard ‘Soundcheck je Toekomst’. Met deze online tool kunnen gebruikers zich als creatieve producers van hun eigen track verdiepen in de belangrijkste politieke onderwerpen en op alle kanalen hun stem laten horen. Soundcheck je toekomst wordt gelanceerd op TikTok, Snapchat en Instagram.
Met stemmen, beats en samples kan iedereen zich razendsnel verdiepen in de politiek en een standpunt innemen over klimaat, werk en onderwijs, gelijkheid, gezondheid en wonen. De thema’s worden geïntroduceerd door BNNVARA-presentatoren Sahil Amar Aïssa, Jurre Geluk, Raïsha Zeegelaar, Chaira Koops, Gijs Sanders en Roos Haarsma. Bekende creators als Max Bolhuis, Sterre Marith Tapilatu en SleazyStereo gingen al aan de slag en creëerden hun eigen politieke sound.
‘Soundcheck je Toekomst’ is een initiatief van BNNVARA en ontwikkeld in samenwerking met Gospooky, MassiveMusic en Robot Kittens.
MEER OVER DE TWEEDE KAMERVERKIEZINGEN BIJ BNNVARA:
NPO 1
Khalid & Sophie: De Verkiezingen, van 13 tot en met 23 november
Vanaf maandag 13 november presenteren Khalid Kasem en Sophie Hilbrand samen de uitzendingen van Khalid & Sophie. Dat doen ze tot en met de dag na de verkiezingen, 23 november.
In de laatste anderhalve week tot de verkiezingen schuiven er veelvuldig politici aan in de laatste fase van de campagne, maar ook blijft er ruimte voor gesprekken over cultuur, sport en media. Zo zijn onder meer Mart Smeets, Tania Kross en Michel van Egmond te gast. Aan de rechterhand van Khalid & Sophie zit in deze fase elke dag Raoul Heertje. Hij verpersoonlijkt daarbij de rol van de zwevende kiezer. Ook ons politieke panel, met onder meer Wouter de Winther, Jeroen Pauw en Liesbeth Staats schuift meermaals aan in deze periode en verslaggever Max Terpstra gaat het land in om in gesprek te gaan met de kiezer.
Elke uitzending sluit af met muziek. Het Thijs Boontjes Dans- en Showorkest speelt dagelijks een nummer dat gerelateerd is aan het politieke nieuws van die dag.
NPO 3
Verkiezingsspecial Op Weg naar Het Lagerhuis
De tien beste jonge debaters van Nederland gaan het debat aan met elkaar en met drie vooraanstaande jonge politici. Sinds 2020 is meer dan de helft van de stemgerechtigden 50 jaar of ouder, hun dominantie neemt steeds meer toe. Terwijl het de jongeren zijn die het langst de gevolgen van de politieke keuzes van nu ondervinden. Tijdens dit debat laat de jonge generatie zich horen. In vier debatten komen de grote thema’s van deze verkiezingen langs: klimaat, bestaanszekerheid, asielopvang en de mentale staat van jongeren in tijden van oorlog.
‘Op Weg naar Het Lagerhuis’ is zaterdag 11 november om 20:20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3
First Debates
In deze speciale aflevering van First Dates opent het restaurant van de liefde zich voor een aantal politieke ‘dates’. In deze special gaan Rob Jetten (D66), Caroline van der Plas (BBB), Eline Vedder (CDA), Esmah Lahlah (GroenLinks-PvdA), Joost Eerdmans (JA21) en Laurens Dassen (Volt) aan tafel in gesprek met een zwevende kiezer, om te luisteren naar elkaars standpunten. Is de kiezer te overtuigen om op de politicus te gaan stemmen op 22 november?
‘First Debates’ is dinsdag 21 november om 19.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.
ONLINE
WTF moet ik stemmen?
Je weet dat je pas echt volwassen bent als je voor het eerst mag meebeslissen over Nederland. Maar wat doe je met je eerste stem? Volg je het voorbeeld van je ouders, val je voor de charmes van een charismatische leider of volg je het advies van de stemwijzer met stellingen die je stiekem toch niet begrijpt? Steeds meer jongeren stemmen maar hebben eigenlijk geen idee wat er nou daadwerkelijk in de verkiezingsprogramma’s staat. Zo lijkt een partij op het eerste oog misschien aantrekkelijk, maar blijkt na meer onderzoek dat toch minder te zijn. In deze YouTube-serie helpen politieke experts Hajar Yagkoubi (KiesWijzer de Podcast), Nugah Shrestha (Politieke Jongeren) en Fien Reerds (de Kiesmannen) zwevende jongeren bij het maken van de best passende keuze.
‘WTF moet ik stemmen?’ is vanaf dinsdag 24 oktober wekelijks om 16.00 uur te zien bij BNNVARA op het YouTube-kanaal van NPO 3.
Stemstress
De Tweede Kamer Verkiezingen komen eraan. Maar hoe en wat moet je stemmen? In de 4-delige serie ‘Stemstress’ speelt een groep jongeren uit het hele land een kieswijzerspel. Zijn ze het eens, oneens of twijfelen ze over de door ProDemos aangeleverde stellingen die gaan over thema’s als wonen, klimaat, geld en migratie? Wat zegt hun onderbuikgevoel en verandert hun mening als ze een duidelijke en vermakelijk explainer video over de feiten hebben gezien? Wat kiezen de politieke partijen en wat doet de mening van jongeren als Margot, Mauk, Winnie en Abdulaal met jouw mening? Wat zou je kiezen? De presentatie is in handen van Amber Kortzorg en Raïsha Zeegelaar.
‘Stemstress’ is vanaf vrijdag 10 november te zien bij BNNVARA op NPO Start.
De Marker
De Marker, het TikTok en Instagram-merk met betrouwbare actuele zaken, brengt je in aanloop naar de verkiezingen ook politieke content. In korte video’s presenteert De Marker de belangrijkste politieke lijsttrekkers. Daarnaast is De Marker de straat opgegaan om jongeren te spreken over verkiezingsslogans, voorkeuren en dilemma’s. De week voor de verkiezingen staat de fact check centraal met vragen als: is het zinvol om strategisch te stemmen? Welke invloed hebben stemwijzers op de uitkomst van de verkiezingen? En: waarom zou je stemmen op de eerste vrouw op de lijst?
De Marker staat tot 22 november in het teken van de verkiezingen via @demarkeronline op TikTok en Instagram.
NPO Radio 1
De Nieuws BV
Vanaf maandag 13 november elke dag een aflevering van de serie Kies Wijzer met De Nieuws BV op de radio. Met reportages van ‘nieuwe’ mensen op de lijst, die hun grote voorbeeld laten zien aan verslaggever Sandrine. In de studio voeren Natasja Gibbs en Patrick Lodiers gesprekken met ‘oudgedienden’ over verschillende thema’s. De politieke redactie geeft inzicht in partijprogramma’s.
Online bij De Nieuws BV:
BBB – maar dan anders
In de vijfdelige online video-serie BBB gaat Patrick Lodiers onder het genot van een biertje (B) en bitterballen (B) in gesprek met een (bezorgde) burger (B). Lodiers trekt daarvoor door het hele land, langs bruine kroegen en bespreekt zo vijf thema’s die een grote rol spelen in het dagelijks leven van de stamgasten of de kroegbaas. Hier gaan we op zoek naar de mensen die wellicht geen vertrouwen meer hebben in Den Haag, maar wèl zorgen en verlangens.
Vroeg!: De Jonge Stem
Vroeg! organiseert in de aanloop naar de verkiezingen een speciaal debat waarbij de jonge stem gehoord wordt en een podium krijgt. De vertegenwoordigers van de jongerenafdelingen van politieke partijen praten over alles wat jongeren nu belangrijk vinden. Waar schuurt het en waar kunnen jongeren van links tot rechts elkaar de hand schudden? Met Stephan Komduur en Merel Wielaert. Na dit debat maakt Vroeg! elke dag een uitzending rondom éen thema dat aan bod is gekomen.
NPO Radio 2
Spijkers met Koppen
Dolf en Willemijn nodigen lijsttrekkers en andere kopstukken van de grote partijen uit voor een gesprek samen met een oud-leraar van hun middelbare- of basisschool. Wie was het braafste kind van de klas en wie haalde juist oneindig veel kattenkwaad uit? Daarnaast zingt Kiki Schippers de vijf uitzendingen tot aan de verkiezingen een lied over de politieke campagnetijd.
Jan-Willem Start Op!
In de week voorafgaand aan de verkiezingen zijn zeven lijsttrekkers een uur lang te gast in de ochtendshow. Jan-Willem Roodbeen en Jeroen Kijk in de Vegte hebben het met hen over hun programmapunten, hun favoriete muziek en laten ze een compliment aan een andere lijsttrekker geven. Te gast zijn: Dilan Yesiloz, Frans Timmermans, Henri Bontenbal, Esther Ouwehand, Caroline van der Plas, Lilian Marijnissen en Rob Jetten.
Podcast Alledaagse Vragen:
Politieke Vragen-explainers
In deze Alledaagse Vragen-explainers zien de kijkers afwisselend makers Aron de Jong en Merel Wielaert uitleg geven op politieke Alledaagse Vragen. Want hoeveel verdient de Tweede Kamer eigenlijk in totaal? Hoe ziet de werkdag van een minister eruit? En zijn er gezondheidsregels voor Kamerleden, want moet een Kamerlid bijvoorbeeld opstappen bij dementie?
De korte explainervideo’s worden snel gemonteerd, zijn altijd actueel én feitelijk en gericht op de jongere doelgroep. De explainers zijn bedoeld ter aanvulling op de podcastafleveringen, versterken elkaar, maar zijn ook los van elkaar te consumeren.