Hilversum,
30
mei
2018
|
12:05
Europe/Amsterdam

BNNVARA KOMT AAN VOORAVOND VAN WK VOETBAL MET ‘2DOC: ULTRA’S VAN EGYPTE’

Ultrafanatieke supporters probeerden dictatuur omver te werpen

Eén dag voor de start van het WK Voetbal is de documentaire ‘2Doc: Ultra's van Egypte’ te zien. Voor het eerst sinds 28 jaar heeft Egypte zich gekwalificeerd voor het WK, maar wat gaat er schuil achter het land en haar voetbalsupporters? Wij kennen fanatieke voetbalsupporters als relschoppers en vechtersbazen, die graag met elkaar en de politie op de vuist gaan. In Egypte zijn de fanatieke voetbalsupporters politiek geëngageerd. Als begin deze eeuw steeds meer verzet tegen president Mubarak ontstaat, blijkt het voetbalstadion de enige plek waar jonge, ontevreden mannen zich kunnen verenigen. Samen vormen ze de ultra's en nemen het in woord (spreekkoren) en daad (rellen) op tegen de veiligheidsdiensten. Wanneer in 2011 de revolutie uitbreekt, verplaatsen de ultra's zich van het stadion naar de straat. Zij weten hoe er gevochten moet worden tegen de politie. Zo worden de ultra's onmisbaar in de poging de dictatuur omver te werpen.'Ultra's van Egypte' dompelt de kijker onder in de verborgen en grotendeels verboden wereld van de ultrafanatieke voetbalsupporters in Egypte. ‘2Doc: Ultra’s van Egypte’ is op woensdag 13 juni om 22.55 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

In ‘Ultra's van Egypte’ zien we hoe de ultra's uitgroeien van bad boys in het stadion tot good guys op de pleinen. Maar de tol die ze betalen voor hun heldenrol tijdens de revolutie is hoog. De ultra's staan symbool voor de opkomst én ondergang van de volksbeweging, die op zoek is naar vrijheid en rechtvaardigheid. Die wens moeten velen bekopen met vervolging, opsluiting of zelfs de dood. Tijdens meerdere massaslachtingen wordt er revanche genomen op de ultra's. De overgebleven leden moeten onderduiken of vluchten.

Het Nederlandse documentaire-duo Frederick Mansell (33) en Laurens Samsom (32) kreeg unieke toegang tot de verboden wereld van de Egyptische voetbalultra's. In een sterk visuele documentaire komen ze tot de kern van het volksverzet in een meedogenloze dictatuur. Frederick en Laurens maakten eerder ‘Team Gaza’, een documentaire over voetballers in de Gazastrook, die in 2016 door BNNVARA werd uitgezonden op NPO 2.

‘2Doc: Ultra’s van Egypte’ is een coproductie van BNNVARA en Dimdocs.

Bekijk hier de trailer. Zie ook documentaires.bnnvara.nl