Hilversum,
10
oktober
2022
|
10:59
Europe/Amsterdam

BNNVARA EN HUMANISTISCH VERBOND STARTEN BURGERINITIATIEF OM ABORTUS UIT HET WETBOEK VAN STRAFRECHT TE HALEN

Abortus is geen misdaad. Maar hier in Nederland staat het nog altijd in het Wetboek van Strafrecht (artikel 296). Alleen onder bepaalde voorwaarden is abortus toegestaan, maar officieel is het nog steeds strafbaar. Nú is het moment om dit voorgoed te veranderen, want in de Verenigde Staten, Polen en Hongarije zien we wat er kan gebeuren met het recht op abortus als oprukkende, conservatieve politieke krachten hun kans grijpen.

Ook in Nederland is de regelgeving kwetsbaar. Omdat abortus in het Wetboek van Strafrecht staat, is het geen onderdeel van het reguliere zorgstelsel. Wij vinden dat het hier wél onderdeel van moet zijn. Zodat het goed verankerd en beschermd is in de Nederlandse wet. En zodat abortus onder dezelfde wet- en regelgeving valt als een behandeling door een medisch specialist in het ziekenhuis. Daarom gaan BNNVARA en het Humanistisch Verbond de barricades op met dit burgerinitatief. Het is tijd om de Tweede Kamer wakker te schudden: schrap Artikel 296 en haal abortus uit het Wetboek van Strafrecht! Want mensen zijn de baas over hun eigen baarmoeder en abortus is géén misdaad.

 Sluit je aan bij ons burgerinitiatief: teken hier.

download
Spuiten en Slikken - Abortus is geen Misdaad - Trailer

Spuiten en Slikken documentaire: Abortus is geen Misdaad
Dit burgerinitiatief komt voort uit de aanstaande Spuiten en Slikken documentaire ‘Abortus is geen Misdaad’. In deze vierdelige docuserie onderzoekt Dzifa hoe veilig en beschermd het recht op abortus in Nederland is en waarom we nú in actie moeten komen om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen. Zo demonstreert ze mee in Den Haag tijdens International Safe Abortion Day, spreekt ze met strafrechtadvocaat Zahra Boufadiss over waarom abortus uit het Wetboek van Strafrecht moet en analyseert ze de anti-bewegingen met onderzoeksjournalist Allart van der Woude. Want hoe actief zijn deze bewegingen in Nederland? En hoe passen ze strategieën uit Amerika toe in ons land? Ook gaat Dzifa langs bij een abortuskliniek, spreekt ze mensen die een abortus hebben ondergaan en spreekt ze met Rebecca Gomperts van Woman on Waves over de stigma’s die op de abortuspil rusten. En het uiteindelijke doel van deze docuserie is dat Dzifa naar Den Haag gaat om ons burgerinitiatief in te leveren. Om zo met 40.000 handtekeningen een signaal af te geven aan de politiek: het is tijd om abortus goed te verankeren in onze wet. ‘Abortus is geen Misdaad’ is vanaf donderdag 10 november om 17.00 uur te zien bij BNNVARA op het YouTube-kanaal van Spuiten en Slikken.