Hilversum,
11
januari
2018
|
10:30
Europe/Amsterdam

BNNVARA DRINGT DOOR IN DE ILLEGALE ORGAANHANDEL IN "2DOC: DONORDRAMA"

DOCUMENTAIRE AAN DE VOORAVOND VAN DEBAT OVER ACTIEVE DONORREGISTRATIE IN DE EERSTE KAMER

Sterven omdat je op een te lange wachtlijst staat of illegaal een nier kopen in een land als India of Bangladesh? Dat is het duivelse dilemma waar veel nierpatiënten mee worstelen. In de BNNVARA-documentaire Donordrama duiken de makers Joost van der Valk en Mags Gavan in het illegale circuit van de orgaanhandel door zich voor te doen als potentiele kopers. Ze dringen diep door in de wereld van tussenhandelaren, malafide artsen, advocaten en zien met eigen ogen hoe deze mensen misbruik maken van donoren die uit pure armoede bereid zijn hun nier af te staan. '2Doc: Donordrama' is maandag 29 januari om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

In Nederland is een groot tekort aan donoren. Zo wachten er ieder jaar zeshonderd mensen op een nieuwe nier. Daarvan sterven er 75 doordat er voor hen niet op tijd een donornier beschikbaar is. Afgelopen jaar stemde de Tweede Kamer met de kleinst mogelijke meerderheid in met de nieuwe donorwet. In het wetsvoorstel van D66 wordt iedere volwassen Nederlander donor, tenzij hij of zij aangeeft dat niet te willen. De nieuwe wet moet meer donoren opleveren. Voorafgaand aan de stemming debatteert de Eerste Kamer hier op dinsdag 30 januari over.

In '2Doc: Donordrama' wordt de Nederlandse nierpatiënt Lammert gevolgd. Hij wacht al jaren tevergeefs op een nier en moet tot die tijd tien uur per dag, zeven dagen per week dyalyseren. De geringe beschikbaarheid van donoren stellen hem en andere nierpatiënten voor een onmogelijk dilemma. Indien zij ervoor kiezen om in India of Bangladesh illegaal een nier te kopen belanden zij in schimmige wereld van misbruik en uitbuiting, waarbij de straatarme donoren altijd het onderspit delven. Ze blijven berooid, verminkt en beschimpt achter.

‘2Doc: Donordrama’ is een coproductie van BNNVARA en De Familie Film & TV.

Noot voor de redactie:
Op 23 januari 2018 organiseert BNNVARA onder leiding van Paul Witteman een exclusieve persbriefing over de thematiek rondom de nieuwe donorwet in perscentrum Nieuwspoort. Aanleiding zijn het debat over de wet in de Eerste Kamer op 30 januari 2018 en de documentaire Donordrama.

De persbriefing bereidt u voor op de inhoud van de documentaire Donordrama, het debat in de Eerste Kamer en biedt nieuwe invalshoeken in de belichting hiervan. BNNVARA nodigt u van harte uit hierbij aanwezig te zijn. De bijeenkomst is van 9.30 tot 11 uur. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar
persbriefing@bnnvara.nl.