Hilversum,
07
december
2023
|
15:08
Europe/Amsterdam

BNNVARA DE BARRICADE OP VOOR HET DEMONSTRATIERECHT

Bijna 8 op de 10 Nederlanders tussen de 18 – 34 jaar vinden demonstratievrijheid essentieel voor een democratie. Bijna driekwart van de jongvolwassenen is van mening dat iedereen vrij moet zijn om in het openbaar voor of tegen iets te kunnen demonstreren. Over het nut van demonstreren zijn de meningen meer verdeeld: 47% vindt dat demonstraties nodig zijn om maatschappelijke veranderingen tot stand te brengen, 19% is het hiermee oneens. Dit blijkt uit onderzoek dat I&O Research in opdracht van BNNVARA uitvoerde onder duizend Nederlanders tussen de 18 en 34 jaar oud. 

Demonstreren is een mensenrecht 

Het kiesrecht voor vrouwen, het huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht, het niet plaatsen van de kruisraketten, veilige fietspaden, aandacht voor de positie van boeren en het aanstellen van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Het zijn allemaal voorbeelden van veranderingen die in Nederland mede mogelijk zijn gemaakt door demonstraties. En toch staat het demonstratierecht wereldwijd, ook in Nederland, onder druk. Daarom pleit BNNVARA voor het beschermen en waarborgen van dit recht, net als Amnesty International. Want demonstreren is een mensenrecht. 

Algemene kennis over recht op demonstreren kan beter 

Opvallend is dat 71% van de ondervraagden denkt dat een vergunning voor een demonstratie verplicht is, terwijl dit wettelijk niet het geval is. Ook denkt driekwart van de jongvolwassenen dat demonstranten ervoor moeten zorgen dat hun demonstratie veilig verloopt en ze moeten samenwerken met de politie, terwijl veiligheid primair de verantwoordelijkheid is van de gemeente en de politie. Amnesty International: ”Gemeentes en politie komen vaak met onnodige regels en er wordt soms onrechtmatig ingegrepen. Terwijl demonstreren een cruciaal middel is om jouw stem te laten horen en aandacht te vragen voor jouw standpunten. Ongeacht waar je voor demonstreert, zolang het vreedzaam is, heeft íedereen het recht om te demonstreren.” 

Op de bres  

Als je je stem niet kunt laten horen, dan verandert er niets. Met het recht op demonstreren is het laten horen van die stem, als individu of als groep, over welk onderwerp dan ook, als mensenrecht geborgd. En dus is het belangrijk om het demonstratierecht te beschermen, ook in Nederland. Dat is de overtuiging van BNNVARA. De eerste stap is om de kennis over demonsteren te vergroten. Meer informatie: https://www.bnnvara.nl/demonstreren/artikelen/onderzoek 

De Avond van de Mensenrechten 

75 jaar na het aannemen van De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, op 10 december 2023, slaan BNNVARA en Amnesty International met ‘De Avond van de Mensenrechten’ de handen ineen om de aandacht te vestigen op mensenrechten. Onder leiding van Tim Hofman, Amber Kortzorg, Sahil Amar Aïssa en Sinan Can wordt de universele basis voor vrijheid, gerechtigheid en vrede gevierd. ‘De Avond van de Mensenrechten’ is zondag 10 december om 20.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.  

download
Trailer Demonstreren kan je leren