Hilversum,
24
november
2022
|
13:39
Europe/Amsterdam

BNNVARA BRENGT SERIES OVER SURINAME: ‘ALLES IS FAMIRI’ EN ‘ONS SURINAME’

Alles is Famiri

Amber kijkt in de spiegel van de kapper in Paramaribo en ziet een witte vrouw met een ‘zwart’ kapsel. Opgevoed door haar Nederlandse moeder in Amsterdam, en met een grotendeels afwezige vader in het verre Paramaribo, heeft ze nooit echt geweten hoe het voelt om Surinaams te zijn.

In de nieuwe zesdelige BNNVARA-serie ‘Alles is Famiri’ (Surinaams voor ‘alles is familie’) gaat presentator Amber Kortzorg op een persoonlijke reis naar het land van haar vader Lloyd. Het prachtige, met regenwoud bedekte land waar de Surinamerivier doorheen stroomt en waarmee Nederland, maar ook Amber zelf, een complexe band heeft. Wat betekent identiteit eigenlijk in een land met zoveel culturen? En hoe past zijzelf in Suriname? Amber gaat op bezoek bij verschillende families om het veelzijdige Surinaamse karakter te leren kennen. Door hun ogen ziet Amber een Suriname dat ze nog niet kende: die van de dagelijkse zorgen, allesomvattende spiritualiteit en natuur. Een land dat in economisch zwaar weer verkeert en een complex (slavernij)verleden heeft. Maar bovenal een land vol levenslust, veerkracht en liefde, met een hoopvolle blik op de toekomst. ‘Alles is Famiri’ is vanaf 11 december iedere zondag om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Amber: ‘Met deze serie wil ik het verhaal over Suriname vertellen vanuit Suriname. En niet vanuit wat wij Nederlanders denken dat Suriname is. Ik hoop dat het programma leidt tot meer begrip en dat we vanuit hier kunnen werken aan een hernieuwde relatie. Er wonen bijna net zo veel Surinamers in Nederland als daar, we zijn nu eenmaal aan elkaar verbonden. En ik denk dat we ook veel voor elkaar kunnen betekenen, dit keer op een gelijkwaardige manier.’

‘Alles is Famiri’ is een coproductie van De Haaien en BNNVARA, geregisseerd door Hesdy Lonwijk.

Bekijk hieronder de trailer van ‘Alles is Famiri’:

download

Ons Suriname

BNNVARA lanceert tegelijkertijd de onlineserie ‘Ons Suriname’ van presentator Raïsha Zeegelaar. De Surinaamse President Santokhi riep vorig jaar in College Tour de jonge diaspora in Nederland op om terug te keren naar Suriname om het land te helpen uit de economische recessie te komen en bij te dragen aan de wederopbouw. Raïsha voelde zich aangesproken door de oproep, maar vroeg zich direct af wat het voor haar en vele andere jongeren in de praktijk zou betekenen. In ‘Ons Suriname’ reist ze af naar het land waar haar roots liggen om President Santokhi persoonlijk naar de bedoelingen van zijn oproep te vragen. Ze dompelt zich onder in de samenleving, spreekt met leeftijdsgenoten en onderzoekt haar mogelijkheden in Suriname op het gebied van wonen, werken en leven. ‘Ons Suriname’ is vanaf zondag 11 december te zien bij BNNVARA op NPO Start.

Raïsha: ‘Veel jonge Surinamers in Nederland hebben een hart voor Suriname maar weten niet wat er precies gaande is. Ze willen helpen, maar dat gaat lastig als je niet weet waar er hulp nodig is. Met mijn serie geef ik vanuit een persoonlijke zoektocht een inkijkje in de huidige situatie en kan iedereen de vraag stellen of ze gehoor willen geven aan de oproep van de president.’

‘Ons Suriname’ is een productie van BNNVARA, geregisseerd door Roxanne Herder.

Bekijk hieronder de trailer van ‘Ons Suriname’:

download

Meer foto's en stills zijn op de beeldbank van onze perssite te vinden.