Hilversum,
18
april
2018
|
14:18
Europe/Amsterdam

BNNVARA BRENGT ONBEKEND HOLOCAUST-VERHAAL IN ‘2DOC: DE TREINREIS’

DOCUMENTAIRE VAN WILLY LINDWER OVER DE MIRACULEUZE ONTSNAPPING VAN HONGAARS-NEDERLANDSE JODEN TIJDENS DE BEZETTING

'2Doc: De Treinreis’ vertelt een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Jodenvervolging in Nederland. Historicus Aline Pennewaard ontdekte onlangs dat in 1943 met vijf transporten 89 Hongaars-Nederlandse Joden vanuit bezet Nederland naar het toen nog vrije Boedapest ontsnapten. In maart 1944, na de inval van de nazi’s in Hongarije, werden zij weer van hun vrijheid beroofd. De meesten van hen wisten mede dankzij de hulp van de Zweedse diplomaat Raoul Wallenberg opnieuw de dans te ontspringen. Het merendeel van de overlevenden keerde na de oorlog veilig terug naar Nederland. Willy Lindwer verfilmde het verhaal met de laatste in leven zijnde overlevenden en met een zoon van een Hongaars-Nederlands echtpaar, dat dankzij ‘de treinreis’ wist te overleven. ‘2Doc: De Treinreis’ is vrijdag 4 mei om 18.45 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Aan de hand van archiefonderzoek en ooggetuigenverhalen laten de makers zien hoe deze Joden vanuit Nederland dwars door bezet Europa naar Boedapest ontkwamen. Wie waren deze vluchtelingen en wat wachtte hen in Hongarije? En hoe konden zij uiteindelijk ongedeerd naar Nederland terugkeren?

Willy Lindwer is documentaire filmer en verwierf internationale bekendheid met 'De laatste zeven maanden van Anne Frank'. Lindwer heeft veel films over de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging op zijn naam staan, en ontving voor zijn werk diverse prijzen, waaronder een Gouden Kalf en een Internationale Emmy Award. In 2010 werd hij door koningin Beatrix benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn gehele filmoeuvre. In 2015 kwam zijn film ‘Rebelse Stad’ uit, over de provotijd in Amsterdam, eveneens geproduceerd door Frank van Reemst en Joost Verheij voor Doc.Eye Film en voor BNNVARA. Drs. Aline Pennewaard is historica en is momenteel bezig met haar promotieonderzoek naar de deportaties van Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit Nederland naar de vernietigingskampen. Samen met Guus Luijters maakte zij het boek 'In Memoriam'.

‘2Doc: De Treinreis’ is een coproductie van Doc.Eye Film en BNNVARA.

Noot voor de pers:

'2Doc: De Treinreis' wordt op maandag 23 april om 16.00 uur vertoond in Kriterion Amsterdam. Wilt u hierbij aanwezig zijn? Laat het weten op onderstaand adres.