19
februari
2014
|
13:45
Europe/Amsterdam

BNN LAAT JONGEREN D-DAY HERBELEVEN IN DE LANGSTE DAG

ADVENTURE-REALITY STRIJD MAAKT NEDERLANDERS BEWUSTER VAN VRIJHEID

6 juni 1944: D-Day. Tienduizenden jonge soldaten worden op de stranden van Normandië gedropt om de Duitsers te verdrijven. In BNN’s De Langste Dag starten dertig Nederlandse jonge helden een loodzware training, zodat zij deze ervaring kunnen herbeleven. Een team van parachutisten en een team van infanteristen wordt in Normandië gedropt, net als hun leeftijdsgenoten op die historische dag in 1944. In het Franse kustgebied wacht de kandidaten alleen geen gemeenschappelijke vijand, maar een loodzware strijd tegen elkaar om eeuwige roem. Welk team bereikt einddoel Parijs het snelst en met de meeste mankrachten? De Langste Dag is vanaf zondag 2 maart acht weken om 20.25 uur te zien bij BNN op 3. De trailer is nu al online te bekijken.

De Langste Dag is de opvolger van De Slag Om Arnhem, waarbij ook jongeren werden klaargestoomd om een historische moment her te beleven. Presentator Patrick Lodiers volgt ook nu weer de kandidaten op de voet: “Het is bijzonder om de beleving bij de jongeren te zien: 't is zwaar, 't is primitief, ze hebben geen mobiel of Facebook, en hebben geen idee dat na de landing op Normandië de strijd pas echt begint. Je ziet kandidaten tegen zichzelf strijden, je ziet de groepsdynamiek en je ziet ook het historische besef indalen: wat leeftijdgenoten 70 jaar geleden hebben overgehad voor hun en onze vrijheid.” Na de eerste trainingen valt een deel van de groep al af: alleen de beste achttien mogen door. De allerbesten worden klaargestoomd voor een parachutesprong uit een Dakota vliegtuig, de andere helft wordt vanuit een landingsvaartuig aan wal gezet. Wat ze niet weten is dat na de landing in Frankrijk de strijd pas echt gaat beginnen.

In de eerste aflevering is te zien hoe in Nederland de dertig kandidaten bijeenkomen. Kandidaat Renzo wil zijn oma trots maken: “Zij heeft een onwijs zware tijd gehad in de oorlog en is daar haar broer verloren die in het verzet meevocht voor onze vrijheid”. Mede-kandidaat Miquell: “Behalve dat ik elk jaar netjes twee minuten stil ben en Bevrijdingsdag vier, heb ik relatief weinig met WOII. Mijn broer is marinier en ik wilde laten zien dat we wel degelijk uit het zelfde hout gesneden zijn.” Aan Kapitein Kerstens en zijn militaire instructeurs, die namens Defensie actief aan het programma meewerken, de taak om alle neuzen dezelfde kant uit te krijgen. Een loodzware uitputtingsslag begint, waarbij alleen kameraadschap en doorzettingsvermogen de kandidaten eeuwige roem kan brengen.


Zie voor meer informatie
ook langstedag.bnn.nl.
Als eerste op de hoogte zijn van BNN-nieuws?? Volg @omroepBNN op Twitter.

Meer informatie: BNN Communicatie
Claudia Siebe, tel: 035-6555333, claudia.siebe@bnn.nl
Fotomateriaal: pers.bnn.nl