Hilversum,
09
september
2016
|
15:13
Europe/Amsterdam

BNN: "KAMERLEDEN, STEM VOOR ACTIEVE DONORREGISTRATIE!"

BNN LANCEERT CAMPAGNE OM DONORENTEKORT TERUG TE DRINGEN

Ieder jaar gaan er 150 mensen onnodig dood, omdat er geen donororgaan voor ze is. Dat is exact het aantal volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. En laten dat nu precies de mensen zijn die ervoor kunnen zorgen dat dit aantal drastisch kan worden teruggedrongen, door aanstaande dinsdag vóór actieve donorregistratie te stemmen. BNN lanceert vandaag een donorcampagne, gericht aan het hoogste orgaan van Nederland: de Tweede Kamer. Met een persoonlijke videoboodschap op hun tijdlijn worden alle Kamerleden aangespoord om bij de stemming hun hart te laten spreken. Eén van de 25 video's is hier te zien. Om de boodschap kracht bij te zetten wordt het BNN-logo in tv-uitzendingen de komende dagen vervangen door een ‘BNN-nier’.

Donorproblematiek zit in het DNA van BNN. Niet in de laatste plaats omdat BNN’s oprichter, Bart de Graaff, op 35-jarige leeftijd overleed aan een zeldzame nierafwijking. In 2008 schokte BNN de hele wereld met De Grote Donorshow en later vroeg de omroep opnieuw aandacht voor het donorentekort met het programma Hart Nodig. Algemeen Directeur BNN-VARA Gerard Timmer: ‘We zijn het aan Bart de Graaff en onze stand verplicht om hen die werkelijk kunnen beslissen over een beter donororgaanbeleid scherp te houden. Door actieve donorregistratie nu mogelijk te maken ben je als Kamerlid van directe en levensbepalende betekenis voor 150 mensen per jaar.’

Tien stichtingen en verenigingen die een oplossing willen voor de donorenproblematiek hebben de krachten gebundeld in laatjehartspreken.nu. Uit onderzoek van dit samenwerkingsverband blijkt dat zeker 61% van de Nederlanders er positief tegenover staat om zelf organen af te staan na de dood, maar bijna 9 miljoen Nederlanders die keuze niet hebben vastgelegd. En dat is precies het probleem. Het huidige systeem werkt niet. Niet voor artsen, niet voor nabestaanden en al helemaal niet voor mensen op de wachtlijst. Landen zoals Spanje en België doen het twee tot drie keer beter. Nederland heeft de huidige donorwet na 25 jaar inspanning niet werkend gekregen. En zo blijft het grote tekort aan postmortale orgaandonoren een maatschappelijk probleem in Nederland. Tweede Kamerleden kunnen daar nu verandering in brengen. BNN en laatjehartspreken.nu roepen hen dan ook op hun hart te laten spreken: kies wat de meerderheid van Nederland al jaren wil, stem voor een donorwet die wél werkt en red levens.

Meer informatie over de campagne is te vinden op laatjehartspreken.nu en onder #laatjehartspreken.