31
oktober
2013
|
14:33
Europe/Amsterdam

BNN GAAT TOT OP HET BOT OM ANOREXIA TE OVERWINNEN

ZES MEIDEN VECHTEN SAMEN MET LEONTIEN VAN MOORSEL TEGEN HUN EETSTOORNIS

Vel over been. Amper 40 kilo en continu je eetlust onderdrukken vanwege een niet te doorbreken negatief zelfbeeld. Dat is hoe de meiden in het BNN-programma Tot Op Het Bot er aan toe zijn. Samen met Leontien van Moorsel en een team van behandelaars gaan ze het keiharde gevecht aan gaan om hun ziekte te overwinnen. Het leven van de jonge meiden draait alleen nog maar om wat en hoeveel ze eten. Niet alleen van hun lijf, maar van hun hele leven blijft er weinig over. Tot Op Het Bot wordt gepresenteerd door Sophie Hilbrand en is vanaf 14 november iedere donderdag om 20.30 uur te zien bij BNN op Nederland 1.

Ex-wielrenster Leontien weet als geen ander hoe het is om anorexia te hebben. Zelf overwon ze de ziekte na een jarenlange strijd. Leontien: ‘Het gevoel dat ik had in de periode van mijn ziekte gun ik niemand. Als je daarna weer in balans komt, kun je de hele wereld aan. Dat wil ik met deze meiden ook bereiken. Ze hebben allemaal bewezen dat het vechters zijn, anders hadden ze dit zichzelf nooit aan kunnen doen. Als ze die energie omzetten in iets positiefs kunnen ze er veel sterker uitkomen en leggen ze de basis voor de rest van hun leven.’

In de eerste aflevering van Tot Op Het Bot is te zien hoe de 16-jarige Rafaela gebukt gaat onder haar eetstoornis. Met haar lengte van 1.77 en een gewicht van slechts 39 kilo is haar situatie levensbedreigend. Haar ouders en broers zien met lede ogen aan hoe ze met de dag achteruitgaat. Ze hopen het tij te kunnen keren door de hulp in te roepen van Leontien. In de tweede aflevering is de 21-jarige Lina in haar benauwend kleine leefwereld te zien. Ze is veel moe, heeft het altijd koud en kan zich nauwelijks concentreren op haar studie. Lina droomt van een gelukkig leven met haar vriend Alexander met wie ze hoopt te trouwen. Halverwege het traject besluit Lina op aanraden van Leontien en haar therapeuten een maand naar Portugal af te reizen voor een intensieve therapie. Daar komt ze erachter wat haar eetstoornis veroorzaakt heeft en wat het nog in stand houdt. Kan en durft Lina daarna echt los te laten?

Op totophetbot.bnn.nlkrijg je met verschillende eet- en persoonlijkheidstests een spiegel voorgehouden. Daarnaast kun je na elke uitzending de aflevering van de volgende week al exclusief online bekijken.

Tot Op Het Bot wordt in opdracht van BNN geproduceerd door Eyeworks.


Als eerste op de hoogte zijn van BNN-nieuws?
Volg @omroepBNN op Twitter.

Voor meer informatie: BNN Communicatie
Thijs.Verheij, 035-6268913, thijs.verheij@bnn.nl