Hilversum,
22
maart
2017
|
16:00
Europe/Amsterdam

BNN-DOCUMENTAIRE OVER JONGE SUCCESSCHRIJVER MANO BOUZAMOUR

FILMMAKER ROY DAMES VOLGT MANO TIJDENS ZOEKTOCHT NAAR ERKENNING, SUCCES EN ROEM

Mano Bouzamour schrijft op zijn 22ste De belofte van Pisa, dat binnen korte tijd de bestverkochte debuutroman van 2014 wordt. De film-, theater- en hoorspelrechten van het boek werden verkocht en het kreeg zinderende recensies in alle kranten. Maar zijn roman wordt niet door iedereen warm ontvangen. De Marokkaans-Nederlandse schrijver Mano Bouzamour (Amsterdam, 1991) ervaart op jonge leeftijd een groot succes in binnen- en buitenland, maar wordt verstoten door een deel van zijn familie en ook vanuit de Marokkaanse gemeenschap is er flinke kritiek. Het boek vertelt het verhaal van een jongen die opgroeit in De Pijp in Amsterdam. Terwijl vooroordelen, sluimerende criminaliteit en onbegrip van zijn familie de hoofdpersoon Samir blijven achtervolgen, ontvouwt zich een coming of age-verhaal vol drama, humor en seks. Tijdens het gehele proces voor, tijdens en na het schrijven is Mano gevolgd door filmmaker Roy Dames. De 2Doc: Mano Bouzamour: De belofte is op maandag 27 maart (tijdens de Boekenweek) om 20.55 uur te zien bij BNN op NPO 2.

In de film zien we dat Mano Bouzamour vastberaden is om vóór z’n 25e een bestseller te schrijven. ‘Ik heb er zoveel tijd ingestoken! Ik word soms gebeld door drie, vier, vijf vrienden en vriendinnen tegelijk: kom je mee, leuke dingen doen, ik heb zin om je te zien, ik mis je… En daar zeg ik gewoon nee tegen. Omdat ik wil gaan schrijven.’ Bij zijn boekpresentatie, waar schrijver Robert Vuijsje zijn eerste boek ontvangt, is broer Sol als enige familielid aanwezig. Samen met deze broer reist Mano naar Colombia ter promotie van zijn boek.

Regisseur Roy Dames (1953) laat in deze film zien hoe een Marokkaanse jongen met veel doorzettingsvermogen zich naar de top van de Nederlandse literatuur vecht door een controversieel boek te schrijven. Roy legt het leven van Mano vast in de stijl zoals we die van hem kennen uit eerdere films als ‘Foute Vrienden’ en ‘Meiden van de Keileweg’. Onversneden, dicht op de huid en onthullend.2Doc: ‘Mano Bouzamour: De belofte’ is een coproductie van Pieter van Huystee Film en BNN-VARA.