Hilversum,
22
maart
2017
|
17:20
Europe/Amsterdam

BNN-DOCU OVER BUBBLING EXCLUSIEF OP NPO3.NL

PIONIERS DJ MOORTJE EN MC PESTER IN 'BUBBLING: BANDJE 64'

Pompende beats, een moordend tempo en veel sexy dansjes. Juist, we hebben het over bubbling, oftwel schuren, kontdansen, droogneuken. De muziekstroom die ooit in de achterbuurten van Rotterdam en Den Haag begon is inmiddels uitgegroeid tot Nederland’s grootste, muzikale exportproduct. Terwijl artiesten als DJ Chuckie, Afrojack en Hardwell er miljoenen mee verdienen, leven de pioniers een onzichtbaar bestaan. Tijd voor verandering. De documentaire Bubbling: Bandje 64 vertelt het verhaal van grondleggers DJ Moortje en MC Pester. Bubbling: Bandje 64 is vanaf donderdag 23 maart exclusief te zien via npo3.nl/bubbling. De teaser is hier nu al te bekijken. 

Een plaat versneld afspelen zorgde voor het ontstaan van bubbling. DJ Moortje begon hiermee. Hij is in de jaren ’80 met de migratiestroom uit de Antillen naar Nederland gekomen. Hij probeert met in zijn nieuwe thuisland een beter leven op te bouwen. Als DJ draait hij dancehallplaten. Op een zekere avond besluit hij de draaitafel van 33 naar 45 toeren te zetten. Bubbling was geboren. Als later MC Pester mee gaat zingen met DJ Moortje krijgt bubbling zijn definitieve vorm. He twordt de uitlaatklep voor de Antilliaanse gemeenschap in Nederland. De muziek geeft hoop, kracht en creatieve vrijheid. Ook voor de huidige generatie DJ’s is de bubblingmuziek belangrijk. Wereldbekende DJ Hardwell is hier het levende voorbeeld van: “Bubbling is de best dansbare en gezellige muziek die er is. Het heeft veel voor mijn carrière betekend.”

In de documentaire worden DJ Moortje en MC Pester gevolgd. De mannen veranderden de wereld, maar zagen hun eigen wereld niet mee veranderen. Ruzies over hoe je bubbling uitspreekt en wie de meeste credits verdient, hebben hun relatie verzuurd. In de documentaire is te zien hoe bubbling in een grimmig klimaat ontstaat, welke impact het heeft en hoe de markante MC Pester en DJ Moortje hun ruzies proberen bij te leggen om te doen waar ze het meest van houden: muziek maken.

Bubbling: Bandje 64 is geproduceerd door Top Notch in samenwerking met VICE. De film is mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en BUMA cultuur. Regie: Wensly Francisco en Sanderijn Loonen.