Hilversum,
18
oktober
2019
|
13:28
Europe/Amsterdam

BASTIAAN VAN DRUGSLAB ONDERZOEKT WAT STRAATDEALERS IN AMSTERDAM VERKOPEN

Lidocaïne, levamisol en suiker wordt verkocht als cocaïne

Terwijl de discussie over drugscriminaliteit volop in de aandacht staat is het Amsterdam Dance Event in alle hevigheid losgebarsten. Door veel feestgangers wordt niet alleen gedanst, maar ook drugs gebruikt. Omdat een groot deel van de 400.000 bezoekers niet bekend is in de stad gebruiken ze straatdealers om aan hun middelen te komen. In een nieuwe aflevering van het BNNVARA-programma Drugslab toont presentator Bastiaan Rosman met verborgen camerabeelden aan hoe gemakkelijk het kopen van drugs op straat geregeld is. Echter blijkt in twee van de drie pakjes “coke” helemaal geen cocaïne te zitten, maar heel andere middelen. Een fragment van Drugslab is nu te zien op de site van Spuiten en Slikken. De hele aflevering is vanmiddag om 17:00 uur te zien op het kanaal van Drugslab.

Bastiaan koopt op straat drie pakjes met “een gram coke”, voor 60 euro per pakje. In één pakje zit daadwerkelijk cocaïne, maar dit is slechts 0,1 gram. Verder bevatten de pakjes lidocaïne, levamisol en suiker. Lidocaïne wordt gebruikt bij pijn en jeuk en maakt de huid gevoelloos. Levamisol wordt in de diergeneeskunde als anti-wormenmiddel gebruikt. Bij langdurig gebruik door mensen treden ernstige bijwerkingen op. 

Bastiaan: “Dit onderzoek toont maar weer aan hoe belangrijk het is om je drugs te laten testen. Vooral tijdens ADE want dan neemt de straatverkoop enorm toe. Dat kan betekenen dat je een duur zakje poedersuiker aanschaft, maar veel gevaarlijker: je kunt stoffen binnenkrijgen die veel schadelijker zijn dan de drugs die je dacht te gaan gebruiken. Als je drugs wilt regelen, doe dit dan niet op straat of in een steegje. En laat het altijd testen, zodat je weet wat je gebruikt. De GGD heeft tijdens ADE zelfs extra openingstijden in de avond. Geen reden om het niet te doen dus.”