18
september
2015
|
11:40
Europe/Amsterdam

ARIE BOOMSMA EN TIM HOFMAN MAKEN DE WEEK TEGEN PESTEN: #WAT DOE JIJ?

BNN EN KRO-NCRV CHECKEN VERSCHILLENDE ROLLEN BIJ PESTEN


Word jij gepest? Pest je zelf? Grijp je in of kijk je toe? Die vragen stellen Arie Boomsma (KRO-NCRV) en Tim Hofman (BNN) in het programma Week tegen Pesten: Op School aan scholieren en docenten. De week wordt live afgesloten met De Pest Test. In deze persoonlijke test checken Tim en Arie of je een pester, meeloper of misschien wel een verdediger bent. Thuis kan iedereen live meedoen op een mobiel of tablet via tegenpesten.nl. Op School wordt van maandag 21 september tot en met donderdag 24 september uitgezonden om 19.50 uur op NPO 3. De Pest Test is vrijdag 25 september om 19.30 uur op NPO 3 te zien.

In Op School spreken Arie en Tim op scholen in Goes, Velp, Houten en Heemskerk met scholieren en docenten. Tim checkt de scholen met zijn veiligheidstest: hoe veilig is de school voor de leerlingen? Waar zijn de beste pestplekken en waar kun je iemand ongezien het beste een klap verkopen?

Elke dag wordt een gedramatiseerd maar waargebeurd pestverhaal uitgezonden, steeds verteld vanuit een ander perspectief (het slachtoffer, de pester, meeloper en de docent). En elke bezochte school belooft tegen pesten te zijn door op de foto te gaan en de kijker uit te dagen met #watdoejij.

In de Pest Test op vrijdag kan iedereen live meespelen en checken welke rol je aanneemt in een pestpartij. Een uniek middel om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Niet alleen Arie, Tim en het publiek in de studio, maar ook Coosje Smid (The Voice), Giel van Stuk TV, vlogger Teskuh en rapper Kid de Blits doen de test. Socioloog Mieke van Stigt (pestdeskundige) en wetenschapper Jeroen Pronk leggen uit wat hoe pesten het best te bestrijden is.

Arie: ‘Ik ben blij dat we de ruimte krijgen om dit jaar een hele week tegen pesten te maken. Dat geeft ons de kans om niet alleen de indrukwekkende verhalen van slachtoffers te laten zien, maar ook de rol van pesters, meelopers, omstanders en volwassenen te belichten. Zo zoeken we op allerlei manieren naar oplossingen tegen pesten.’

Tim: ‘Het gebeurt niet zo vaak, maar ik geloof dat ik tijdens het maken van dit programma weer eens geschrokken ben. Van hoe kids soms met elkaar omgaan: zo hard voor elkaar en dan vooral op Twitter, Instagram en Whatsapp. Het is er oorlog. Van naaktfoto’s en telefoonnummers van elkaar online zetten tot gif spuwen op hoog niveau. Naar.’

Voor meer informatie: BNN-VARA Communicatie Maryam Sebbar, 088-6766080, maryam.sebbar@bnnvara.nl