Hilversum,
25
april
2022
|
12:53
Europe/Amsterdam

AMBER KORTZORG PRESENTEERT 'OP WEG NAAR HET LAGERHUIS'

Jongeren debatteren op twintigste sterfdag over de erfenis van Fortuyn

Moeten jongeren weer leren om te vechten voor vrede? Krijgt de huidige generatie het slechter dan hun ouders? Is het speelse karakter van seks verdwenen en durven jongeren nog op een onbevangen manier om te gaan met seksualiteit? Na spannende voorrondes in elke provincie is het nu bijna zover. Op vrijdagavond 6 mei worden de tien beste jonge debaters en de drie grootste speechtalenten van Nederland samengebracht voor de finale van ‘Op weg naar Het Lagerhuis’. Zij geven hun visie op de staat van het land. De uitzending vindt plaats op een bijzondere dag. Het is op 6 mei exact twintig jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord. In een speciaal debat met Fortuynist en Ja21-Tweede Kamerlid Joost Eerdmans discussiëren jongeren over de erfenis van Pim Fortuyn: Is twintig jaar populisme een zegen geweest voor Nederland of juist niet? De finale van ‘Op weg naar Het Lagerhuis’ is op vrijdagavond 6 mei om 22.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2

Voor de tweede keer op een rij wordt het gepresenteerd door Amber Kortzorg. Amber, ook bekend van Kassa: "Het vuur en de overtuigingskracht waarmee deze jongeren hun mening geven, vind ik ongelooflijk. Ze debatteren met het grootste gemak over de meest ingewikkelde thema's. Dit programma betekent veel voor jonge mensen die zich willen bekwamen in het laten horen van hun stem over relevante maatschappelijke thema's. En daar lever ik graag mijn bijdrage aan, want jongeren kunnen nooit genoeg gehoord worden in het publieke debat." 

'Op weg naar Het Lagerhuis' is de grootste debat- en speechwedstrijd van Nederland. De deelnemers zijn geselecteerd via provinciale en landelijke voorrondes. 

Naast de debaters hebben drie jonge speechtalenten na een uitgebreide voorselectie een plek weten te bemachtigen in deze uitzending. Zij geven in een persoonlijke speech uiting aan wat hen bezighoudt. Geselecteerd zijn Demi Carolina Gil (17) uit Arnhem, Mila Klaver (18) uit Hattem en Yente Verweij (16) uit Uden. Demi spreekt zich uit over racisme en kansenongelijkheid onder jongeren. Demi is op haar middelbare school een van de weinige scholieren van kleur. Mila spreekt uit haar eigen ervaring over depressie en mentale gesteldheid onder jongeren. Ze roept op dat hier meer openheid over komt. En Yente vertelt dat het klaar moet zijn met vrouwonvriendelijke opmerkingen. Ze roept mannen op om elkaar te corrigeren als dit ter sprake komt.  

De jury - bestaande uit jongste Tweede Kamer-lid van Nederland Habtuma de Hoop, presentatrice Natasja Gibbs en politicologe Julia Wouters - beoordeelt de prestaties van de jongeren en kiest aan het einde van de avond de beste speech en de beste debater. 

De tien geselecteerde debaters die meedoen aan de finale van ‘Op weg naar Het Lagerhuis zijn’:

Lia MenkenStellingwerf CollegeOosterwolde
Thom van LeeuwenEmmauscollegeRotterdam
Emmanuel LucasComenicus CollegeHilversum
Sara ChamroukOostvaarders CollegeAlmere
Jolijn SpoelstraCarolus Clusius CollegeZwolle
Julia GerritsenHet NoordikAlmelo
Robin van GeloovenGymnasium NovumVoorburg
Julian NoltenGymnasium NovumVoorburg
Bram VerslootKalsbeek CollegeWoerden
Eline StegginkHaarlemmermeerlyceumHoofddorp