10
februari
2015
|
11:32
Europe/Amsterdam

AL JAZEERA KOOPT BNN-DOCU PARADIJSBESTORMERS AAN

DOCU OVER NEDERLANDSE JIHADSTRIJDER TE ZIEN IN MIDDEN-OOSTEN

Al Jazeera heeft de BNN-documentaire Paradijsbestormers van Floor van der Meulen aangekocht. De documentaire over een Nederlandse jihadstrijder in Syrië is binnenkort te zien op het grootste televisienetwerk van het Midden-Oosten. De film, geproduceerd door KeyDocs, vertelt het verhaal van de Nederlandse Abu Gharib (27), die de tocht naar Syrië heeft ondernomen om daar de heilige oorlog te vechten. Nog niet eerder sprak een Nederlandse jihadstrijder zo openhartig over zijn strijd in Syrië. Naast Al Jazeera is de film ook aangekocht door de Vlaamse zender 8TV. Onlangs werd in eigen land Paradijsbestormers genomineerd voor De TV Beelden in de categorie ‘Beste actuele programma’. De film was op 11 september 2014 te zien in 'BNN Special 9/11: Ik Vecht De Jihad' en is de komende week nog terug te kijken op NPO.nl.

De woordvoerder van Al Jazeera over Paradijsbestormers: ‘The film is highlighting a hot topic nowadays which is the Jihadist going from Europe to Syria for Jihad. The film followed a special case of a young man’. Floor van der Meulen: ‘Ik kan het bijna niet geloven dat Al Jazeera, dé nieuwszender van het Midden-Oosten, geïnteresseerd is in onze film. De aankoop van Al Jazeera bevestigt nog eens dat het ons gelukt is om het perspectief van deze jongens vast te leggen en invoelbaar te maken. Ik ben waanzinnig benieuwd naar de reacties van het publiek in het Midden-Oosten’.

In Paradijsbestormers zoekt Floor van der Meulen Nederlandse jihadstrijders op die aan de grens met Syrië zitten. Jongens zoals ze die heeft gekend uit de wijk van haar jeugd en nu in de media worden geschetst als kwetsbare en ontspoorde jongeren die een terreurdreiging kunnen vormen. Maar klopt dit beeld? De filmmaker krijgt het voor elkaar om voor het eerst een Nederlandse jihadstrijder uitgebreid te spreken. Ze laat daarbij het westerse perspectief los om in de belevingswereld van de strijders te geraken.


Voor meer informatie: BNN-VARA Communicatie
Thijs Verheij, 035-6268913, thijs.verheij@bnnvara.nl