Hilversum,
08
oktober
2018
|
16:53
Europe/Amsterdam

'2DOC: TOEN MA NAAR MARS VERTROK' VAN ABDELKARIM EN ASMA EL-FASSI TE ZIEN BIJ BNNVARA

DOCUMENTAIRE GEEFT UNIEKE KIJK IN LEVEN VAN EERSTE GENERATIE MAROKKAANSE VROUWEN IN NEDERLAND

In de docu 'Toen ma naar Mars vertrok' portretteren filmmakers en broer en zus Abdelkarim en Asma El-Fassi het leven van hun moeder Noha. Zij verliet decennia geleden Marokko om herenigd te worden met haar man Ali, die eerder als gastarbeider naar Nederland was gekomen. Hoewel Noha nooit heeft kunnen aarden in Nederland, klampt ze zich vast aan haar gezin in het kleine stukje aarde dat Oost-Souburg (Zeeland) heet. Terwijl ze geleidelijk haar negen kinderen het huis ziet verlaten, blikt ze terug op haar leven. Ook volgt de docu vader Ali naar het verre Hong Kong, waar hij dochter Zoulikha bezoekt. Zij trad als expat in de voetsporen van haar vader en verruilde Nederland voor China, het land waar zij de vrijheid vond die ze in Nederland zo gemist had. 2Doc: Toen ma naar Mars vertrok is op maandag 15 oktober om 21.00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Het levensverhaal van de moeder van Abdelkarim en Asma El-Fassi staat model voor veel moslim-moeders die in de jaren ’70 naar Nederland kwamen en hier, zonder de moderne integratiemiddelen, een nieuw leven op moesten bouwen. Abdelkarim: “Ik wil juist díe generatie Marokkaanse vrouwen beter belichten, om te laten zien dat het meer zijn dan alleen schimmen. Met name in een tijd waarin vaak de extremen van die cultuur getoond worden op televisie is het juist heel mooi om ook eens het normale te laten zien, in de hoop dat dat mensen dichter bij elkaar brengt."

'Toen ma naar Mars vertrok' is een vervolg op de documentaire 'Mijn vader, de expat' (2014), waarin het leven van vader Ali geportretteerd wordt. Beide films werden eerder vertoond als uitverkochte theatervoorstellingen in o.a. de Koninklijke Schouwburg, Koninklijk Theater Carré en het Oude Luxor.

De trailer van '2Doc: Toen ma naar Mars vertrok' bekijk je hier.