Hilversum,
06
december
2016
|
00:00
Europe/Amsterdam

2DOC: ONZE MISSIE IN AFGHANISTAN

ONDERZOEKSJOURNALIST SINAN CAN EN DOCUMENTAIREMAKER THOMAS BLOM ONDERZOEKEN WAT DE MISSIE IN AFGHANISTAN HEEFT OPGELEVERD

In ruim tien jaar tijd zetten tienduizenden Nederlandse militairen voet aan de grond in Afghanistan, met als doel de taliban verder verdrijven en het land opbouwen. Maar hoe hard is er gevochten? En wat is er over van de wederopbouw? De tweedelige 2Doc: Onze missie in Afghanistan is op maandag 12 en woensdag 14 december om 21.10 uur te zien bij de VARA op NPO 2.

Na de terroristische aanslag van 11 september 2001 op de Twin Towers in New York, verklaart Amerika het taliban-bewind in Afghanistan de oorlog. Omdat zij het brein achter de aanslag, Osama Bin Laden, weigeren uit te leveren. Als het taliban-bewind in Afghanistan valt en meer landen besluiten mee te doen, gaat ook Nederland akkoord met een missie in Afghanistan. Vier jaar lang zijn we onder meer leading nation in Uruzgan, een provincie in het zuiden. Het is de grootste naoorlogse operatie van het Nederlandse leger sinds de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog.

In het tweeluik Onze Missie in Afghanistan volgen onderzoeksjournalist Sinan Can en documentairemaker Thomas Blom het spoor van de Nederlandse militairen in Afghanistan. Ze gaan naar de plekken die we van naam kennen, Kamp Holland, Uruzgan en Kunduz en spreken met de Afghanen zelf om te zien wat de missie heeft opgeleverd.

In het eerste deel ‘De weg naar Kamp Holland’ bereiken ze ondanks een hinderlaag van de taliban verschillende plaatsen in Uruzgan. Hier zijn talloze projecten met Nederlands geld gefinancierd, maar wat is er nog van over? Volgens de Afghanen zijn corruptie en de oprukkende taliban een voortdurende bedreiging voor de resultaten van de missie. Het tweede deel onthult wat er zich bij ‘De slag om Chora’ heeft afgespeeld. Nederlandse militairen weten in juni 2007 een grootscheeps offensief van de taliban af te slaan. Daarbij komen volgens berichten tientallen burgers om het leven door Nederlands artillerievuur. Voor het eerst vertellen betrokkenen over de aanval en wordt de omvang van het geweld duidelijk.

Kijk voor meer informatie en dagelijkse updates op de website en de Facebookpagina van Onze missie in Afghanistan.

Onze Missie in Afghanistan is een coproductie van BNN-VARA en Butch & Sundance Media in samenwerking met Palermofilm en Digital News Initiative.