Hilversum,
07
maart
2024
|
11:40
Europe/Amsterdam

2DOC: ONVOORWAARDELIJK PORTRETTEERT DE LIEFDE TUSSEN YOLANDA EN TER DOOD VEROORDEELDE BILLY

Het was niet de bedoeling dat de Nederlandse Yolanda verliefd werd op Billy, een Amerikaanse man die twee keer levenslang kreeg voor zware mishandeling. Maar kort nadat ze elkaar brieven beginnen te schrijven wordt ze op slag verliefd. Nooit eerder was er een man die zo open voor haar staat, haar wil leren kennen, doorgronden en liefhebben. Maar liefde met tralies ertussen heeft zo z’n beperkingen. Hun enige contact loopt via brieven, van aanraking is geen sprake en bezoekjes kunnen maar een paar keer per jaar en altijd van elkaar gescheiden door gepantserd glas. Het is moeilijk voor te stellen hoe je verliefd kunt worden op iemand die een straf uitzit voor een gruwelijke misdaad. Toch lijkt de liefde tussen de twee onvoorwaardelijk, zelfs als Billy in de gevangenis in de fout gaat en een bewaker vermoordt waardoor hij op death row belandt. ‘Onvoorwaardelijk’ is een psychologische zoektocht naar onvoorwaardelijke liefde onder de moeilijkste omstandigheden. ‘2Doc: Onvoorwaardelijk’ is donderdag 21 maart om 22.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2

Jaarlijks trouwen er honderden vrouwen met hun Amerikaanse penvriend in de gevangenis. Onder hen opvallend veel Europese waaronder ook Nederlandse vrouwen. Het is interessant dat deze liefdesrelaties onder de meest moeilijke omstandigheden toch slagen. Yolanda en Billy mogen geen lichamelijk contact hebben, elkaar zelden zien, geen privégesprek voeren, geen spontaniteit, niet samen op vakantie en vrijwel niemand in Yolanda’s omgeving lukt het om echt blij voor haar zijn. En bovenop dit alles doemt er een donker toekomstscenario want Billy’s executie is aanstaande en als die is voltrokken, zal Yolanda er weer alleen voor komen te staan. 

‘2Doc: Onvoorwaardelijk’, geregisseerd door Elena Lindemans, is een coproductie van Submarine en BNNVARA. De documentaire kwam tot stand met steun van het NPO-fonds. 

download
2DOC Onvoorwaardelijk promo