Hilversum,
12
november
2018
|
11:24
Europe/Amsterdam

2DOC: JOOST ZWAGERMAN - VOOR ALLES BANG GEWEEST

EEN FILM VAN COEN VERBRAAK

Op zondag 18 november a.s. zou de Nederlandse schrijver Joost Zwagerman 55 jaar zijn geworden. Dan wordt ook voor het eerst de Joost Zwagerman Essayprijs uitgereikt. Die avond is - om 20.15 uur bij BNNVARA op NPO 2 - de documentaire ‘Joost Zwagerman – Voor alles bang geweest’ te zien, gemaakt door regisseur Coen Verbraak.

In de documentaire komen vrienden en collega’s van Zwagerman aan het woord, onder wie Ronald Giphart, Bart Chabot, Matthijs van Nieuwkerk, Thom Hoffman, Robbert Ammerlaan, Pieter Boskma, Jessica Durlacher, Peter Buwalda en Atte Jongstra. Ook Zwagermans ex-vrouw Ariëlle treedt in de film voor het eerst in de openbaarheid, evenals zijn muze Sandra – Sammy uit de roman ‘Gimmick!’ - op wie hij jarenlang verliefd was. De documentaire bevat daarnaast uniek archiefmateriaal, waaronder nooit eerder uitgezonden beelden van ‘Hamerliefde’, de theatertournee die Zwagerman in 1998 samen met Ronald Giphart maakte.

Joost Zwagerman (1963 – 2015) schreef bekende romans als ‘Gimmick!’, ‘Vals licht’ en ‘De buitenvrouw’, maar ook gedichten, essays en columns. Hij presenteerde het tv-programma ‘Zomergasten’ en sprak in ‘De Wereld Draait Door’ regelmatig over kunst. Op 8 september 2015 maakte Zwagerman op 51-jarige leeftijd in zijn woonplaats Haarlem een eind aan zijn leven.

Journalist, programmamaker en Nipkowschijf-winnaar Coen Verbraak maakte voor BNNVARA en de VARA eerder documentaires over onder anderen Toon Hermans, Boudewijn Büch, Martin Bril, Pierre Bokma en Sonja Barend.

Zie ook: documentaires.bnnvara.nl