Hilversum,
17
januari
2019
|
17:17
Europe/Amsterdam

‘2DOC: IK HEB HET NIET GEDAAN’: HET DRAMATISCHE VERHAAL VAN ROMANO VAN DER DUSSEN DIE 12,5 JAAR ONTERECHT WERD OPGESLOTEN

BNNVARA-DOCUMENTAIRE OVER RECHT EN ONRECHT

In 2003 belandde de Nederlander Romano van der Dussen in een Spaanse cel voor het verkrachten en aanranden van drie vrouwen. Romano beleefde de grootste nachtmerrie van ieder mens: jarenlang onschuldig vastzitten voor daden die je niet hebt gepleegd.

In de documentaire ‘Ik heb het niet gedaan’, gemaakt door regisseur Elena Lindemans, wordt Romano meteen na zijn vrijlating twee jaar lang gevolgd. Samen met de makers pluist hij zijn horrorscenario uit. Waarom werd hij als dader aangewezen? Was er sprake van opzet? Of van een gerechtelijke dwaling? ‘2Doc: Ik heb het niet gedaan' is op maandagavond 28 januari om 20.25 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

De onthutsende documentaire laat niet alleen zien hoe Romano – die slechts voor een deel is vrijgesproken – nog altijd vecht om zijn onschuld te bewijzen. De film toont ook aan hoe dun de lijn is tussen goed en kwaad, tussen recht en onrecht. Want ís Romano wel zo onschuldig als hij zegt te zijn?

Journalist, programmamaker en presentator Elena Lindemans (1974) maakte voor BNNVARA eerder gelauwerde documentaires als ‘Moeders springen niet van flats’, ‘Vrouw slaat man’ en afleveringen voor de bekroonde documentaireserie ‘De Muur’.

Regie: Elena Lindemans.

Research: Jerney Zwart en Laura Pérez Peschier.

Eindredactie: Sjoerd van den Broek.

Zie ook: documentaires.bnnvara.nl