Hilversum,
25
januari
2024
|
10:03
Europe/Amsterdam

‘2DOC: DE ERFENIS VAN ELS BORST’ TE ZIEN BIJ BNNVARA OP NPO 2

Foto: Dirk, Andra, Remmert en Els Borst - vakantie Italië 1968 

Op 8 februari 2024 is het tien jaar geleden dat Els Borst (1931-2014) werd vermoord. In de '2Doc: De erfenis van Els Borst’ belichten regisseurs Jessica van Tijn en Pamela Sturhoofd de opmerkelijke carrière en het leven van de voormalige minister van Volksgezondheid. De film creëert een tastbaar beeld van Els Borst als politica en als mens, met aandacht voor haar nalatenschap en het tragische einde van haar leven.

De documentaire is deels gebaseerd op gesprekken met mensen die haar goed hebben gekend, waaronder dochter Andra Neefjes-Borst, Roger van Boxtel, Rob Oudkerk, Wanda de Kanter en Alexander Pechtold. Zij schetsen haar karakter, overtuigingen, indrukwekkende kennis van de medische wereld en de passie waarmee Borst zich jarenlang inzette voor de Nederlandse samenleving. In deze gesprekken delen zij hun eigen ervaringen met Els Borst en benadrukken ze de impact van haar werk, zoals de subsidieregeling voor nieuwe hiv-remmers en haar inzet voor de euthanasiewet en het recht op abortus. '2Doc: De erfenis van Els Borst’ is op donderdag 8 februari om 22.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Naast de successen kreeg Els Borst ook te maken met grote uitdagingen, waaronder de parlementaire enquête rondom de Bijlmerramp. Hoe ging ze om met opponerende meningen en wat deed dit met haar persoonlijk?

‘De erfenis van Els Borst’ wordt ondersteund door uniek archiefmateriaal. Talloze debatten en interviews zijn bewaard gebleven. Daarnaast hebben de makers toegang gekregen tot een deel van het privé-archief van de familie Borst. Hierdoor kunnen belangrijke gebeurtenissen in het leven van Els Borst, die impact hadden op haar bestaan en handelen, worden belicht.

Het strijden voor haar idealen is Els Borst uiteindelijk fataal geworden. Tien jaar geleden is zij in de garage van haar huis in Bilthoven vermoord. De dader, een psychiatrisch patiënt, bekent dit te hebben gedaan vanwege haar werk rondom de euthanasiewet. “Els Borst is vermoord vanwege haar gedachtegoed”, verklaren prominente leden van D66. Het is voor het eerst dat de moord op Borst door de partijleden zo stellig wordt erkend als politieke moord.

'2Doc: De erfenis van Els Borst’ is een productie van Special Eyes Productions.