17
oktober
2014
|
15:53
Europe/Amsterdam

1600 DRONKEN FIETSERS PER JAAR MET ERNSTIG LETSEL BIJ EERSTE HULP

ONDERZOEK NAAR DRONKEN FIETSERS OP DE SPOEDEISENDE HULP

Uit het onderzoek van VeiligheidNL, wat het BNN-programma Spuiten en Slikken heeft geinitieerd, blijkt dat jaarlijks 2700 dronken fietsers worden behandeld op een spoedeisende hulp (SEH) -afdeling na een fietsongeval, oftewel meer dan 50 SEH-behandelingen per week! In 59% van deze gevallen, wat neer komt op het enorme aantal van 1600 dronken fietsers per jaar, gaat het om ernstig en langdurend hoofdletsel. Dit en nog veel meer zie je aanstaande zondag in Spuiten en Slikken om 22:00 uur bij BNN op NPO3.

Marco Brugmans, directeur VeiligheidNL: "We zien in het onderzoek opvallend veel hoofdletsels bij fietsers met alcohol op. Fietsers moeten niet zo veel drinken dat ze van hun fiets vallen, want van hoofdletsel kan je maanden lang de gevolgen ondervinden.' De cijfers uit het onderzoek zijn een topje van de ijsberg. Want eerder research heeft laten zien dat er op de afdeling spoedeisende hulp sprake is van een flinke onder-registratie van de betrokkenheid van alcohol bij ongevallen. Het blijkt zelfs dat dit bijna zes keer zoveel is, dan nu geschat wordt!

Het onderzoek, geïnitieerd door Spuiten en Slikken, is gedaan naar aanleiding van een recent verschenen onderzoek van de Universiteit van Groningen waaruit blijkt 89 procent van de nachtfietsers in Groningen en Den Haag gedronken had. Maar liefst 68 procent had meer op dan wettelijk toegestaan is.

Op de hoogte blijven van al het nieuws van Spuiten en Slikken? Check spuitenenslikken.bnn.nl.

Voor meer informatie: BNN-VARA Communicatie
Marloes van Grotel, 035-6555321, marloes.van.grotel@bnnvara.nl