Hilversum,
21
oktober
2021
|
12:00
Europe/Amsterdam

'RAUW CURAÇAO' VERTELT OVERLEVINGSVERHALEN VANUIT EEN DROOMEILAND IN CRISIS

Droomeiland Curaçao maakt door Covid-19 een ongekend zware crisis door. De twee grootste werkgevers - het toerisme en de olieraffinaderij - zijn stilgevallen en de mensen die daarvan afhankelijk zijn moeten rigoureuze keuzes maken om te overleven. In de vijfdelige documentaireserie ‘Rauw Curaçao’ volgt Wensly Francisco elke aflevering verschillende Curaçaoënaars gedurende een jaar van strijd, vallen en weer opstaan. Zo zien we een intieme en rauwe kant van Curaçao die maar weinig mensen kennen. Wensly ontdekt daarbij de veerkracht van de mensen op het eiland waar hij zelf ook geboren is. Iedere aflevering heeft een eigen thema en begint bij het einde van de eerste lockdown, op 1 juli 2020. ´Rauw Curaçao’ is te zien vanaf 7 november om 20.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.


Aflevering 1 - Help elkaar (7 november)

Crisis en werkloosheid domineren op Curaçao als na de eerste lockdown. Maar waar de overheid tekortschiet, staan de individuele eilandbewoners op met hulp, en met plannen voor een betere toekomst. Werkloosheid en verbittering kunnen leiden tot criminaliteit, maar Anthony Cijntje is als honkbalcoach bezig de jochies die het thuis zwaar hebben op het rechte pad te houden. Cijntje voelt het als een roeping om Curaçao te helpen, want hij is ook lid van de VKC, de vrijwillige politie. Daarnaast volgt Wensly vrijwilligers van de voedselbank en zo leert hij Lourdes kennen, een vrouw die vecht voor de toekomst van haar kleinkinderen. En Wensly ontmoet Benjamin Visser die met zijn vrouw Esperanza buurtbewoners weet te motiveren om zelf fruit en groenten te verbouwen in de armere wijken.


Aflevering 2 - Geloof in jezelf (14 november)

Wensly volgt drie personen wiens levens op een keerpunt staan. Hun keuzes en tegenslagen worden vergeleken met het dominospel. Giovanni is ontslagen bij de raffinaderij Isla, maar hij gaat niet bij de pakken neerzitten. Hij verwacht dat de criminaliteit zal toenemen door de crisis en begint met een bedrijf dat mooie stijlvolle hekken smeedt, om dieven buiten de deur te houden. Ook Juny werkte voorheen bij Isla. Zijn droom is een eigen smoothie shop beginnen. Hij probeert aan geld te komen via klussen als clown, maar vooral als sapverkoper op drukke kruispunten. Maar Juny heeft veel tegenslag te verduren. Tokaay is een meisje met voetbaltalent. Daarmee hoopt ze geld te verdienen om haar ouders te helpen uit de armoede te komen. Het lijkt een verre droom, maar die komt opeens een stuk dichterbij als opeens voetbalscouts uit Nederland in haar geïnteresseerd blijken te zijn.


Aflevering 3 - Grijp de macht (28 november)

Op 24 juni 2020 proberen demonstranten Fort Amsterdam te bestormen. De jonge Lon Mutueel lijkt de leider. Hij wordt gearresteerd en vastgezet. Wensly ontmoet hem vlak na zijn vrijlating. Lon is klaar voor een politieke carrière en zijn grote voorbeeld is Helmin Wiels, de politicus die streed tegen corruptie, maar die juist daarom in 2013 werd vermoord. Wensly leert ook Aubert Wiels kennen die via zijn radioprogramma de stem van zijn broer Helmin probeert levend te houden. Ondertussen krijgt Lon Mutueel steeds meer contact met de gangbare elite en opeens besluit hij zijn politieke carrière stop te zetten. Maar een nieuwe ster aan het politieke firmament duikt op: Miles Mercera, een man met een moderne agenda van gelijkheid en een heimelijke wens om hereniging mogelijk te maken met Nederland. Ook Miles pogingen stranden tijdens te verkiezingen. Op Curaçao lijkt politieke verandering ver weg, tot verdriet van Aubert.


Aflevering 4 - Vertrouw op de toekomst (5 december)

Voor een eiland dat vrijwel volledig van toerisme afhankelijk is, is de Coronacrisis een ramp. Wensly volgt drie hoteluitbaters gedurende dit moeizame jaar: Hans Slier, eigenaar van Papagayo, Atilay Uslu van Corendon, en Kurt Schoop van het Barrio Hotel. Bij Papagayo en Corendon vallen ontslagen, maar zij lijken genoeg reserves te hebben om te overleven. Anders is dat voor Kurt Schoop, wiens voortbestaan permanent aan een zijden draadje hangt. Wensly volgt ook gewone mensen die afhankelijk zijn van toerisme: souvenirsverkoopster Odette, receptioniste Odette en badmeester Zaina, een voormalig Miss Curaçao die droomt van een toekomst in entertainment. Tot slot komt de vraag aan de orde in hoeverre de bevolking van Curaçao kan bouwen op een toekomst waar zoveel mensen door tijdelijke en nul-urencontracten zo weinig bestaanszekerheid kunnen opbouwen.


Aflevering 5 - Pak je kansen (12 december)

Voor wie het niet redt op Curaçao is er altijd een uitweg. Je koffers pakken en naar Nederland gaan. Wensly volgt de familie Cecilia, die naar Nederland verhuist omdat ze Curaçao niet meer zien zitten. Het is een weloverwogen en goed voorbereide keuze, maar dat wil nog niet zeggen dat er geen tegenslag is. Ook Ixaira staat voor zo’n keuze. Voor haar zoontje van 3 jaar is er meer toekomst in Nederland. Maar Ixaira voelt zich ook verplicht om haar gehandicapte vader te verzorgen. Of ze nu voor haar zoontje kiest of voor haar vader, Ixaira wordt permanent geplaagd door haar geweten. Er wonen net zo veel Curaçaoënaars in Nederland dan op het eiland zelf, dus vrijwel elke emigrant heeft familie in Nederland. En Lon liet een politieke carrière op Curaçao achter om in Nederland te werken en studeren. Maar hij komt volledig onvoorbereid aan en blijkt al gauw de verkeerde papieren te hebben. Gelukkig is er een nicht en een oom die zich over hem ontfermen. Emigratie leidt tot nieuwe problemen. Wensly’s eigen emigratieverhaal getuigt daarvan.


In verband met de IDFA programmering wordt deze documentaireserie een week onderbroken. Afleveringen 3, 4 en 5 zijn daarom vanaf 28 november te zien.


Camera en regie: Kees Schaap

Presentatie en research: Wensly Francisco