Hilversum,
08
november
2016
|
08:00
Europe/Amsterdam

RAMBAM LEGT WANPRAKTIJKEN ROND DOKTERONLINE.NL BLOOT

In de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van het VARA-onderzoeksprogramma Rambam duiken de presentatoren in de wereld van Dokteronline.nl. Een site waar men zonder doktersbezoek medicijnen kan bestellen. Medicijnen als antidepressiva en zware pijnstillers worden moeiteloos thuis afgeleverd. Online medicijnendiensten zijn verboden in Nederland, maar door een ingewikkelde internationale constructie doet Dokteronline.nl niets verkeerd volgens de letter van de Nederlandse wet. Maar zijn er echt artsen bij betrokken, zoals het bedrijf claimt? En hoe ver gaat dan hun zorg? De Rambam-presentatoren zoeken het op eigen wijze uit. De één solliciteert als arts bij het bedrijf, de ander gaat aan het werk op de klantenservice van Dokteronline.nl en weer een andere presentator probeert de juiste nazorg te krijgen als het gebruik van zijn geleverde medicijnen een nogal vervelende bijwerking heeft. De zoektocht voert van Curaçao tot Brabant en legt de ingewikkelde constructie en de gevaren voor patiënten bloot. Rambam, donderdag 10 november om 21:50 uur bij de VARA op NPO 3.

Dokteronline.nl is gevestigd op Curaçao, de aangesloten artsen en apotheken bevinden zich ook in het buitenland. Dankzij deze constructie kunnen Nederlandse klanten toch online hun medicijnen kopen. Wanneer er een recept nodig is voor een medicijn, wordt de klant via Dokteronline.nl aan een arts gekoppeld door middel van een online vragenlijst. Nadat de ingevulde vragenlijst is goedgekeurd door de arts en de betaling rond is, krijgt de klant de medicijnen toegestuurd. Dokteronline.nl geeft aan enkel een platform te zijn. De verantwoordelijkheid voor het medicijngebruik ligt bij de patiënt en de betreffende arts. De nazorg en het toezicht dat bij sommige medicijnen nodig is, zoals het dagelijks contact tussen arts en patiënt bij het beginnend gebruik van antidepressiva, is er niet. Klanten krijgen enkel een nazorglink, zodat ze eventuele vragen via een web formulier aan de arts kunnen stellen. 

Wanneer Jelte Sondij solliciteert, vermomd als Tjechische arts, bij de doktersdienst en ter oriëntatie gekoppeld wordt aan een arts die werkzaam is voor dokteronline.com, krijgt hij pas echt inzicht in de werkwijze van de artsen: “De arts vertelt dat hij 5 euro per patiënt krijgt, voor elk consult gemiddeld dertig seconden nodig heeft en bij benadering ongeveer 1500 patiënten per maand doet. Dat zijn flinke verdiensten.” Op de vraag of er veel contact is met patiënten en of het altijd goed gaat, antwoordt de Britse arts: “This is very hands off really, you have a very minimalistic interaction with them. (…) You just pray that it’s ok.” 

Kort geding
Dokteronline.nl heeft middels een kort geding aan de rechter gevraagd om de producent en de omroepvereniging te verbieden materiaal in de uitzending te verwerken dat met verborgen camera’s is opgenomen. Dokteronline.nl vindt dat de producent niet het recht had verborgen apparatuur in te zetten. Het kort geding dient aanstaande woensdag in Amsterdam.

In Rambam onderzoeken oud gedienden Jelte Sondij, Lars Gierveld, Nesim Ahmadi en twee nieuwe presentatoren op creatieve wijze of bepaalde zaken wel eerlijk zijn. Als er zaken aan het licht komen die niet in de haak zijn, slaan de makers van Rambam altijd met ongelijke munt terug.