Hilversum,
10
november
2016
|
13:36
Europe/Amsterdam

KLOONVLEES LIGT GEWOON IN NEDERLANDSE SUPERMARKTEN

SOPHIE HILBRAND ONTDEKT DAT EU-BAN OP KLONEN EEN WASSEN NEUS IS

Speklapjes, gehaktballen en melk van de nakomelingen van gekloonde koeien en varkens liggen gewoon in de koeling van Nederlandse supermarkten. Dat ontdekt Sophie Hilbrand in de derde aflevering van het BNN-programma “Klonen: Wens of Waanzin”. Terwijl er in Europa een ban op klonen bestaat, is er geen twijfel dat Nederlandse consumenten, zonder zich daar bewust van te zijn, kloonproducten kopen. Dat wordt Sophie duidelijk na een bezoek aan het grootste kloonbedrijf van Amerika en wordt bevestigd door Europarlementariërs Annie Schreijer Pierik (CDA) en Jan Huitema (VVD). Zij noemen de wettelijke EU-ban op kloonproducten “onmogelijk”. Aflevering 3 van “Klonen: Wens of Wens” is vrijdag 11 november om 21.10 uur te zien bij BNN op NPO 2.

Sophie bezoekt het grootste kloonbedrijf van de VS, ViaGen. Volgens het bedrijf zijn er miljoenen nakomelingen van gekloonde landbouwhuisdieren over de hele wereld. Het weren van hun producten uit de EU is onmogelijk, ook omdat er geen registratiesystemen bestaan die bijhouden welk landbouwhuisdier wel of niet is gekloond. In Noord- en Zuid-Amerika wordt de techniek ingezet door veehouders om hun beste fokstieren te klonen. Hun nakomelingen leveren vlees, melk en andere producten die over de hele wereld worden geëxporteerd. Vanwege een levendige handel in het sperma van (kloon)stieren verspreiden de nakomelingen van klonen zich over de hele wereld.

In de Verenigde Staten worden klonen ingezet om de beste kwaliteit rundvlees te verkrijgen, Yield Grade 1 genoemd. Sophie gaat langs bij de West Texas A&M University in Amarillo. Hier kloonden Amerikaanse wetenschappers een stier uit een karkas van zeer hoge kwaliteit. Daarnaast werden drie koeien uit een ander karkas gekloond. De stier en de koeien werden gekruist en kregen zeven kalveren. Hun vlees is van dezelfde superieure kwaliteit als de steaks waaruit hun ouders werden gekloond. Bovendien is het klonen van deze koeien volgens het bedrijf duurzamer omdat er minder water en energie nodig is om dezelfde hoeveelheid vlees te kunnen produceren.

In de vierde en laatste aflevering van “Klonen: Wens of Waanzin”, op vrijdag 18 november, is de geboorte van Pipo te zien, de eerste gekloonde Nederlandse hond. Onder toeziend oog van Bas Haring zien zijn baasjes Pup en Hans, in een Zuid-Koreaans laboratorium, de kopie van hun vertrouwde buldog Joep voor het eerst.

“Klonen: Wens of Waanzin” is een coproductie van BNN-VARA en Zodiak Nederland.