Hilversum,
24
oktober
2016
|
08:00
Europe/Amsterdam

BNN KLOONT HOND

SOPHIE HILBRAND EN BAS HARING LATEN ONDERBUIKGEVOEL LOS OM KLONEN RATIONEEL ONDER DE LOEP TE NEMEN

Mag het, kan het en moeten we het willen? Als het over klonen gaat, laten we al snel ons onderbuikgevoel spreken; het is onethisch, gevaarlijk en voor sommigen zelfs ronduit misselijkmakend. Maar wat gebeurt er als we die eerste gedachten aan de kant zetten en een rationele ontdekkingsreis maken in de wereld van het klonen? Verandert het ons beeld? Heeft klonen misschien zelfs de toekomst? In “Klonen: Wens of Waanzin” reizen Sophie Hilbrand en Bas Haring de wereld over om de stand van zaken te verkennen. En daarbij blijft het niet bij theoretisch geneuzel: om de discussie nieuw leven in te blazen hebben de programmamakers zelf een hond laten klonen in Zuid-Korea. “Klonen: Wens of Waanzin” is vanaf 28 oktober vier vrijdagen om 21.05 uur te zien bij BNN op NPO 2.

Een oproep op social media om een hond te laten klonen levert een aantal reacties op van baasjes die graag een tweede exemplaar van hun viervoeter willen. Op basis van hun motivatie kiezen Sophie en Bas voor het Rotterdamse stel Pup en Hans. Pup vindt hun Amerikaanse buldog Joep zo’n uniek exemplaar dat ze hem graag wil klonen. Hans is daar niet per se voorstander van, maar stemt toch in. Door een klein stukje weefsel van Joep af te nemen kan het Zuid-Koreaanse bedrijf Sooam Biotech een exacte kopie van hun hond maken. Na zes maanden in quarantaine te zijn geweest zien zijn baasjes Pup en Hans hun gloednieuwe, maar tegelijkertijd ouwe vertrouwde, hond 'Pipo' voor het eerst.

In “Klonen: Wens of Waanzin” gaan Sophie Hilbrand en Bas Haring in gesprek met voor- en tegenstanders van klonen en leren ze de morele, ethische en juridische aspecten van de omstreden techniek kennen. Ze gaan naar plekken over de hele wereld waar dieren worden gekloond. Sophie reist af naar Buenos Aires waar paarden voor de polosport worden gekloond. Daarnaast bezoekt ze Argentijnse wetenschappers die een koe hebben gecreëerd die menselijke moedermelk geeft. Bij de West Texas A&M University in Amarillo gaat ze langs bij Amerikaanse onderzoekers die het perfecte stukje vlees hebben gecreëerd door een stier uit een steak te klonen. Sophie leert ook dat het therapeutisch klonen van menselijke embryo's kan bijdragen aan het bestrijden van ernstige ziektes. Bas reist af naar de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul waar wetenschappers de Siberische wolharige mammoet, die ruim 6000 jaar geleden uitstierf, tot leven proberen te wekken. Aan het einde van de vierdelige serie kan met kennis van zaken de balans worden opgemaakt; is de Europese ban op klonen terecht of lopen we grote wetenschappelijke en economische ontwikkelingen mis?

“Klonen: Wens of Waanzin” is een coproductie van BNN-VARA en Zodiak Nederland.