Hilversum,
19
december
2016
|
10:00
Europe/Amsterdam

3DOC: GAY BABYBOOM, NA HET HOMOHUWELIJK KWAM ER DE KINDERWENS

DOCUMENTAIRE VAN PIM MOOKHOEK OVER HET WAARMAKEN VAN DE KINDERWENS ONDER GAYS

In 2001 werd in Nederland het eerste homohuwelijk ter wereld gesloten. Wat een aantal jaar later volgde kan worden gezien als een ware gay babyboom. Het werd steeds gewoner dat ook homostellen aan gezinsuitbreiding deden en je zou bijna denken dat kinderen krijgen ook voor hen de gewoonste zaak van de wereld is. Maar het is voor homostellen nog steeds een hele klus om een kind op de wereld te zetten. Er moet een donor worden gevonden, een draagmoeder en misschien wel een vriend, vriendin, zus of broer die mee wil werken aan deze grote droom. Dan begint het proces van de conceptie. Buisjes zaad worden door de stad gefietst en ingespoten, en dan moet de opvoeding nog beginnen… Over dit fenomeen gaat de 3Doc: Gay Babyboom, op 12 januari om 21:00 uur bij BNN te zien op NPO 3. 

In Gay Babyboom komen verschillende gay koppels en hun kinderen aan bod. Maar de centrale rol is weggelegd voor Len en Jermaine. Deze twee aanstaande moeders gaan aan het begin van de film op zoek naar een geschikte donor. Daarvoor moeten ze hun wensenlijstjes op één lijn krijgen. En vind dan nog maar eens een donor die aan de verwachtingen voldoet. Dit is pas het begin, er moet namelijk een zwangerschap tot stand komen en er moeten duidelijke afspraken worden gemaakt. Bij al deze stappen in het proces mocht de camera aanwezig zijn. Naast Len en Jermaine komen er nog andere gezinsconstructies aan bod waarin kinderen onder bijzondere omstandigheden opgroeien. 

Pim Mookhoek, de maker van de film, is zelf ook te zien met zijn kinderen en de moeders van zijn kinderen. Vanuit zijn eigen ervaringen doet hij verslag van de zoektocht van zijn hoofdpersonen Len en Jermaine. Zijn geluk is één van de motieven om deze film te willen realiseren. Met deze film schetst hij een intiem en vrolijk portret van ons land waar de verworvenheid van het vader- of moederschap niet alleen voor hetero’s is weggelegd.